A meetingek fajtáiA meetingeket első pillantásra lehet osztályozni. Ha vidám, hátbaveregetős hangulatban fejeződik be, akkor a nagyon hasznos, míg ha komor arcú emberek hagyják el a megbeszélést, akkor a nagyon fontos kategóriába célszerű besorolni ezeket a találkozókat.

Amennyiben ennél kicsit árnyaltabb képet szeretnénk, és a nagyon hasznos, illetve a nagyon fontos kategóriákon túllépve meg kívánjuk ismerni a többi meetingfajtát tekintsük át ezeket. Kérdéses persze, hogy vajon minden meeting hasznos és előremutató?

Problémafeltáró és -azonosító

A problémafeltáró és -azonosító megbeszélések a klasszikus üzleti megbeszélések egyik fajtáját alkotják. Általában ezeket a meetingeket kedvezőtlen folyamatok észlelésekor rendezik meg.

Adott időpontra lehetőleg az összes érintett szakember a fellelhető legtöbb információ birtokában jelenjen meg a találkozón.

Ilyen esetekben mindenképpen szükségeltetik egy személy, aki elővezeti a problémát, és egy, lehet ugyanaz a személy is, aki magára vállalja a meeting levezetését, mederben tartását.

Általánosnak lehet tekinteni, hogy az ilyen események tele vannak feszültséggel. Reális veszély, hogy a megbeszélés értelmetlen szócsépléssé vagy vádaskodássá válik.

Nagyon fontos, hogy a meeting vezetőjének legyen bármilyen eredetű hatalma ahhoz, hogy ilyen esetekben a meetinget berekessze, és meghatározza a szükséges feladatokat és személyeket, amelyek és akik segítségével később hatékonyan tovább lehet dolgozni.

Döntés-előkészítő és döntéshozó

Az üzleti megbeszélések ezen formája folyamatában tartalmazhatja az előző két pont elemeit. Ahhoz, hogy a döntés-előkészítő meeting sikeres legyen, az eseményt meg kell előznie alapos információgyűjtésnek és analízisnek. Ezt a folyamatot segítheti elő egy problémafeltáró vagy ötletgyűjtő megbeszélés is.

A döntés-előkészítő és döntéshozó meetingeknek jól meghatározott elérendő célja van. Előfeltevés, hogy a folyamat végén olyan állapotba kerül a szervezet, amikor konkrét lépésekkel döntően tudja befolyásolni egy folyamat dinamikáját.


.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.