Hogy célt érjen az életrajzHa egy állásra pályázunk, az első rólunk alkotott benyomás az önéletrajzunk alapján születik meg a munkaadókban. Ahhoz, hogy pályázatunk sikeres legyen fel kell hívni magunkra a figyelmet. Ez úgy történhet meg, ha a fontos információkat jól kommunikáljuk.

Ezért fontos hangsúlyozni, hogy mindig az adott cég igényeihez és a megcélzott pozícióhoz igazodó önéletrajzot adjunk be, de soha ne állítsunk valótlant. A pályázónak minden cég felé másként kell prezentálnia sajátmagát, figyelembe kell vennie a megcélzott pozíciók sajátosságait, amelyek más készségeket, képességeket, speciális elvárásokat igényelnek. Ebben fontos szerepet tölt be a kísérőlevél is, amelyet minden esetben mellékeljünk pályázatunkhoz. Ez kiegészíti, árnyalja az önéletrajzban rólunk kialakított képet. Az önéletrajz az első benyomást jelenti, ami lehet nagyon pozitív és természetesen nagyon negatív is. Ha negatív, akkor az írónak nem lesz lehetősége arra, hogy személyesen adjon számot képességeiről, ismereteiről, szakmai céljairól. Akkor sem, ha azok egyébként igen kiválóak, és esetleg meg is felelnének egy adott állás követelményeinek. A következőkben abban próbálunk egy kis segítséget adni, hogyan kell olyan önéletrajzot készíteni, amely megfelel az elvárásoknak.

1. A témakörök kiválasztása és azok sorrendje

A szakmai önéletrajz tényeket tartalmaz, és felsoroló jellegű. Az önéletrajz első csoportját alkotó témakör a személyes adatokat tartalmazza: a jelentkező nevét, születési évét és helyét, állandó (és ha van ideiglenes) lakcímét, összes telefonszámát, esetleg családi állapotát.

A második csoportban a jelentkező iskolai végzettségei szerepelnek, melyben fel lehet tüntetni a specializációkat, a szakokat, a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a diákszervezetekben végzett tevékenységet és a fontosabb továbbképzéseket is. Az általános iskolai tanulmányokat szükségtelen az önéletrajzba beleírni.

A harmadik terület a szakmai tapasztalatokat tartalmazza. Itt a különböző munkahelyeket kell felsorolni az adott pozíciókkal. Mivel a különböző elnevezések a különböző cégeknél mást és mást jelenthetnek, ajánljuk, hogy a fontosabb feladatokat, függelmi viszonyokat (például kinek "riportoltunk"), kiemelkedő eredményeinket foglaljuk össze. A jelenlegi javadalmazásunkra, illetve fizetési igényeinkre ne térjünk ki! Ha pályakezdő készíti az önéletrajzot, akkor ebbe a csoportba a szakmai gyakorlatokat, az alkalmi munkákat, az iskolában végzett hallgatói tevékenységeket lehet leírni..

Olvasta már?hirdetés
Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?

Az orosz hitelből fizetik a számlák nyolcvan százalékát.

.
hirdetés
elrejt
 
.