105 éve halt meg a magyar pezsgőgyáros, Törley József


"Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt" - így hangzott a 105 éve elhunyt Törley József, pezsgőgyáros jelmondata. Az mfor.hu Mesél a múlt című rovata ezen a héten a magyar iparmágnás életét eleveníti fel.

A Törley pezsgőgyár alapítója, Törley József 1858. január 10-én született Szabadkán. A családneve eredetileg egyébként Schmierl lett volna, ha édesapja nem változtatja meg a nevét az 1848-as szabadságharcot követően. Ennek története lényegében roppant egyszerű, hiszen az eredeti családnév a német schmieren igéből származik, melynek jelentése kihúzni, törölni - édesapja ez utóbbi változatot választotta.

A fiatal Törley Grazban a kereskedelmi akadémián folytatta tanulmányait, és ehhez az időszakhoz köthető az első találkozása is a pezsgőgyártás folyamatával. A francia pezsgőgyáros, Teophil Roederer ugyanis francia-német nyelvű levelezőként alkalmazta őt, Reimsben pedig a gyártási folyamat minden trükkjével és folyamatával megismerkedhetett. A megszerzett tudást a Delbeck et Cie. cégnél a gyakorlatban is kamatoztathatta. Majd az eltelt idő során megszerzett ismeretekkel felvértezve Reimsben megalapította az első pezsgőgyárát is. Franciaországban azonban saját bevallása szerint is csak ideiglenesen képzelte el az életét és a munkásságát, ugyanis eredeti szándéka az itteni borkészítési folyamat megismerése volt, majd ennek a tudásnak a hazájában, vagyis Magyarországon történő hasznosítása.

Budafok felvirágoztatója volt

Mindössze 24 éves volt, amikor egy magyarországi körútján felismerte Budafok alkalmasságát a pezsgőgyártásra, így szőlőst, présházat és egyéb építményeket vásárolt. 1882. augusztus 1-ével pedig a reimsi gyárát áttelepítette Budafokra, és bejegyeztette a Törley Jószef és Társa céget a Péter-Pál utca 578. szám alá. A termelést francia gépekkel, francia szakemberrel kezdték meg, ám ezek a szakemberek később kiváltak a cégből és saját gyárat alapítottak, mely konkurenciát jelentett Törleynek, ám komoly problémát nem tudott generálni a helyzet a pezsgőgyárosra nézve. 1885-ben a budapesti Országos Általános Kiállítás aranyérmét nyerte el, 1893-ben pedig az Országos Iparegyesület legfényesebb érmét is kiérdemelte.

1890-ben a gyárat áthelyeztette az Anna utcába, ahol ma is működik a gyár, és amit akkor a legmodernebb berendezésekkel rendezett be. Hazánkban ő volt az, aki elsőként vezette be a fagyasztásos seprőtelenítést, a kiváló minőségű alapanyagot pedig az Etyeki borvidékről szerezte be.

Törley azonban nemcsak kiváló pezsgőgyáros és szakember volt, de remek üzletember is, hiszen elsőként ő ismerte fel a reklám fontosságát, annak piacbefolyásoló szerepét. 1890-ben egyébként, vagyis nyolc évvel a Magyarországra történő áthelyezését követően már 300 ezer palack pezsgőt gyártottak, ami egy töretlen fejlődés és sikersorozat indulását is jelentette. 15 évvel később, 1905-re megháromszorozta a termelését a gyár és már egymillió előállított palacknál járt az évi termelés, amivel egyébként a Monarchia legnagyobb pezsgőgyárává is váltak. Törley azonban a sikereket már nem sokáig élvezhette, hiszen két évvel később, 49. életévében 1907. július 28-án perforált vakbélgyulladás miatt elhalálozott, és mivel nem voltak utódai, a két testvére vette át a gyárat, de ez nem okozott törést a cég működésében.

Törely nevéhez egyébként nemcsak a pezsgőgyártás kapcsolódik, de a termék szállításához ő szerezte be az első teherautót Magyarországon, amit nem vonaton hozták be, hanem egyszerűen hazavezették a franciaországi gyárból, az oldalára pedig hatalmas Törley feliratot helyeztetett el.

Ma is piacvezető a Törley

A Törley pezsgő máig megtartotta piacvezető szerepét, aminek megfelelően a legfrissebb eredménybeszámoló is kedvező adatokat mutat a cég tevékenységéről. Bár némileg visszaesett az értékesítés nettó árbevétele, így "csak" 16,1 milliárd forint szerepel a megfelelő soron, üzemi szinten az előző évhez képest közel 200 millióval jobb eredményt, 1,5 milliárd forintot realizáltak. A cég adózás előtti eredménye a 2010-es 1,5 milliárd után 1,9 milliárd forint lett, melyből 251 millió forint adó levonása után 1,6 milliárdja maradt nyereségként a cégnek.

2011-ben ellentétben az előző évhez képest nem történt osztalékfizetés a tulajdonosok számára. 2010-ben ugyanis az 1,2 milliárdos adózott eredményt osztalékként kifizették, sőt az eredménytartalék terhére 2,3 milliárd forintot is igénybe vettek erre a célra, vagyis összesen 3,5 milliárd került szétosztásra.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.