Új mérleg és eredményszámítás felé? - Az immateriális javak értékeléseA controllerek feladatköre átalakul: a menedzserek operatív munkájának támogatása mellett egyre erőteljesebb bevonásuk a stratégiai szintű feladatokba is. Az újonnan megnyíló területeken új kihívásokkal szembesülünk: az üzletágak, termékek stratégiai szempontú értékelése, a cég pozícióinak, imagenak, márkáinak - és az ezek mögötti, elsősorban szellemi erőforrásoknak a koordinálása, kontrollja.

Felmerül a kérdés, hogyan értékeljük mindezeket – a szó szoros értelmében! A számvitel lassabb lépésekkel halad előre, a controlling ezért meghatározó szerepet tölthet be az immateriális javak, a nem megragadható erőforrások, a tudástőke értékelésében.

A tanulmány áttekinti a hagyományos mérleg és eredményszámítás hiányosságait, valamint az amerikai és az európai – azon belül is az élenjáró dán – gyakorlat újdonságait az immateriális javak értékelése, beszámolóban történő megjelenítése kapcsán.


A "régi" eredményszámítás a legfontosabb költségeket helyezi elsősorban megvilágításba a termelés-orientált korszakban. Amikor az alapanyagok és a közvetlen munka teszi ki a költségek zömét, ez volt a legfontosabb információ a menedzserek és a befektetők számára. Manapság, az elsősorban nem anyagi erőforrásokra alapozott működés esetében nem jelentős a változó költség és az ELÁBÉ, viszont magasak a fix költségek és az induló befektetések, mint a K+F, vagy a márkaépítés. A nyereség sem valami megbízható jelzőrendszer már. A nyereség gyakran szubjektív számmá válik, ami függ attól, hogy a bevételek és a költségek mikor realizálódnak. Ez azért van így, mert az árbevétel és a költségek/ráfordítások nem annyira valósítanak meg szoros kapcsolatot az immateriális javakkal, mint az a megfogható termékek esetében fennáll. Ma befektetünk a fejlesztésbe, hogy valamikor a jövőben abból árbevételünk legyen – remélhetőleg.

Ennek a bekezdésnek lényegi elemeit Jürgen Daum cikkéből vettem. (1) Legfontosabb mondanivalója azzal is kapcsolatban van, hogy a számvitel az elmúlt idők tranzakcióiból vezeti le összesítő tábláit, s ezzel nem mond semmit a jövőről, holott a vállalat értéke ma már elsősorban a stratégiában és az azt támogató szellemi erőforrásokban van, nem pedig a tárgyi vagyonban. Ennek alapvető oka pedig az a változékonyság, ami a mai üzletmenet alapjellemzőjévé vált. Tehát azokkal a szellemi erőforrásokkal kell behatóan foglakoznunk, amelyek a jövőt alapozzák.

A mérleg és az eredményszámítás meggyengült pontjai

A számviteli szabályok alá vetett, formalizált világban az alábbi gondokkal kell szembenéznünk:

  • Az eredményszámítás egy már el is koptatott közhely szerint valamilyen véleményt fejez ki, nem annyira a tényeket. Kétségtelen, hogy annyi minden szerepel benne, ami feltételezéseken alapul, hogy a bizalom ennek valódiságában olykor a naivitás jegyeit viseli. (Céltartalék képzés, amortizáció, "kreatív" könyvelés)(1) http://www.juergendaum.com/news/07_26_2001.htm


.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.