A leggyakoribb állásinterjú kérdések és témákAz első személyes találkozásra a munkaadó és a pályázó között általában az interjú alkalmával kerül sor. A beszélgetés hivatott eldönteni, érdemes-e egy esetleges tesztelés alkalmával újból összeülni.

A kiválasztási folyamatnak számtalan formája van: lehet egy félórás-órás beszélgetés a személyzeti osztály egyik munkatársával, a leendő közvetlen felettessel, esetleg mindkettőjükkel együtt, lehet egy stresszinterjú, vagy lehet egy háromlépcsős interjúsorozat, esetleg egy komplex kiválasztási rendszer, amely egyaránt tartalmaz interjú(ka)t, teszteket és Assessment Centert.

Kérdezni mindenki tud, de a megfelelő kérdéseket a megfelelő pillanatban feltenni viszont gyakorlást, előzetes felkészülést igényel. A beszélgetés során célszerű elkerülni a zárt, igennel vagy nemmel megválaszolható kérdéseket és a befolyásoló kérdéseket, melyek már magukban hordozzák a megfelelő választ is. Ajánlott a hipotetikus kérdések mellőzése is, melyek megválaszolása nagyban függ a jelölt képzelőerejétől. A dupla kérdések pedig azért nem praktikusak, mivel az emberek többsége úgyis csak a második kérdésre válaszol.

Az elérni kívánt cél minden felvételi beszélgetés során az, hogy a lehető legtöbb információt kapjuk meg a jelöltről. Ezen cél eléréséhez szolgálunk néhány praktikus tanáccsal az alábbi témakörökben.

Ugyanakkor az állásra pályázóknak is célszerű ismerni azokat a kérdéscsoportokat, amelyekkel a felvételi interjú során találkozhatnak. Ezekre felkészülve, a kérdéstípusokat átgondolva ugyanis a jelölt is kedvezőbb benyomást tehet a leendőbeli alkalmazókra.

Önismeret

1. Milyennek látják mások? Ön szerint milyen ember?
2. Mikor szeretne családot alapítani, gyereket szülni?
3. Milyen könyveket, újságokat szokott olvasni?
4. Ha referenciát kérnénk Önről, mi állna benne?
5. Mit jelent a siker az Ön számára?
6. Melyek a rövid távú tervei?
7. Melyek az Ön gyengeségei? Erősségei?
8. Sorolja fel három jó és három rossz tulajdonságát!
9. Meséljen egy adott szituációt, amelyből következik egyik, a fenti tulajdonságok közül.
.

Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.