108 éve találták meg a világ legnagyobb gyémántját


Ezen a héten az mfor.hu Mesél a múlt című rovata némileg rendhagyó témát dolgoz fel, hiszen ezúttal a Cullinanről "mesélünk", mely a világ legnagyobb gyémántjának számít 1905 óta.

Marilyn Monroe óta tudható, hogy a gyémánt a nő legjobb barátja, a férfi dominancia azonban itt is megmutatja magát, hiszen a világ legnagyobb darabjai jellemzően férfiak tulajdonát képezte. Bár a leghíresebb gyémántok megtalálásáról leginkább csak mondák vannak, a Cullinannek is megvan a maga története.

Annyi biztos, hogy 1905 januárjában találták meg a Thomas Cullin birtokában lévő Premier gyémántbánya területén, Transvaalban, Pretoria közelében. Egy hajnali órán Frderick Wells felügyelő járta a területet, amikor a nyílt fejtésű gödör falán látott megcsillanni valamit az éjszakai fényben. Arról, hogy mit talált még akkor sem volt fogalma, amikor már a kezében tartotta a 18 méter mélyről származó fél kilós követ.

Balra Sir Thomas Cullinan, jobbra Frederick Wells, középen a nyers gyémánt Mr. McHardy kezében.Balra Sir Thomas Cullinan, jobbra Frederick Wells, középen a nyers gyémánt Mr. McHardy kezében.

A bánya szakértőinek vizsgálata után viszont kiderült, hogy a valaha talált legnagyobb gyémántra talált rá: 3106 karátos és pontosan 620 grammos volt. Bár a gyémánton egy törést láttak, és azt feltételezték, hogy ez egy még nagyobb darab levált része lehet, a további kutatások nem vezettek eredményre. Nem sikerült megtalálni a gyémánt másik részét.

A gyémántot VII. Edward angol király 66. születésnapi ajándékának szánták. Érdekes történet volt a gyémánt elszállítása is a királyhoz, hiszen közönséges postai küldeményként jutott el Angliába, míg az elterelő hadműveletnek szánt szuper biztosítású, nagy kísérettel rendelkező hamis üveget ellopták.

Bross a Cullinan VII és VIII-calBross a Cullinan VII és VIII-cal

A király a világhírű Asscher Diamond Company-t bízta meg a kő csiszolásával 1907-ben. Asscher maga vizsgálgatta hónapokig a szinte víz tisztaságú követ, hogy hol is lehetne a feldarabolását elvégezni. Többszöri próbálkozása ellenére a kő nem tört szét, csak az acél fejsze csorbult ki. Aztán egy rúddal megütögette a gyémántot, amely széttört. Állítólag Asscher elájult a nagy riadalomtól. A darabolás eredményeként  9 darab nagyobb és 96 darab kisebb kő keletkezett. Mindegyiket briliáns csiszolással készítették el.

Az 530,2 karátú Cullinan I. a világ legnagyobb csiszolt gyémántja, amely az "Afrika Csillaga" nevet kapta és jelenleg az angol királyi jogar csúcsát díszíti. A Cullinan II. súlya 317,4 karát. A kissé szögletes briliáns a királyi koronát ékesíti. A Cullinan III. csepp alakú gyémánt, súlya 94,45 karát. A Cullinan IV., a szögletes alakú briliáns pedig 63,65 karát. Ezek Mária angol királyné koronáját díszítették az 1911. évi koronázásakor. 1959-ben egy gyémántkiállításon már egy melltűbe foglalva gyönyörködtették a látogatókat. A Cullinan VI. egy fehér, csepp formájú briliáns, mely Alexandra, Edward király feleségének gyémánt és smaragd nyakláncnak medálfüggője volt, jelenleg viszont II.Erzsébet egyik ékszere. A Cullinan VII. a Cullinan VIII.-cal összedolgozva alkot egy brosst. A Cullinan IX. pedig egy gyűrűt ékesít, mely szintén egykor Mária királynő tulajdonát képezte, ma viszont Erzsébet királynő használja.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Idén már 57 milliárdot szórtak szét Sesztákék sportberuházásra Idén már 57 milliárdot szórtak szét Sesztákék sportberuházásra

A fejlesztési tárca frissítette a támogatói szerződések listáját, ebből szemezgettünk.

.
hirdetés
elrejt
 
.