108 éve találták meg a világ legnagyobb gyémántját


Ezen a héten az mfor.hu Mesél a múlt című rovata némileg rendhagyó témát dolgoz fel, hiszen ezúttal a Cullinanről "mesélünk", mely a világ legnagyobb gyémántjának számít 1905 óta.

Marilyn Monroe óta tudható, hogy a gyémánt a nő legjobb barátja, a férfi dominancia azonban itt is megmutatja magát, hiszen a világ legnagyobb darabjai jellemzően férfiak tulajdonát képezte. Bár a leghíresebb gyémántok megtalálásáról leginkább csak mondák vannak, a Cullinannek is megvan a maga története.

Annyi biztos, hogy 1905 januárjában találták meg a Thomas Cullin birtokában lévő Premier gyémántbánya területén, Transvaalban, Pretoria közelében. Egy hajnali órán Frderick Wells felügyelő járta a területet, amikor a nyílt fejtésű gödör falán látott megcsillanni valamit az éjszakai fényben. Arról, hogy mit talált még akkor sem volt fogalma, amikor már a kezében tartotta a 18 méter mélyről származó fél kilós követ.

Balra Sir Thomas Cullinan, jobbra Frederick Wells, középen a nyers gyémánt Mr. McHardy kezében.Balra Sir Thomas Cullinan, jobbra Frederick Wells, középen a nyers gyémánt Mr. McHardy kezében.

A bánya szakértőinek vizsgálata után viszont kiderült, hogy a valaha talált legnagyobb gyémántra talált rá: 3106 karátos és pontosan 620 grammos volt. Bár a gyémánton egy törést láttak, és azt feltételezték, hogy ez egy még nagyobb darab levált része lehet, a további kutatások nem vezettek eredményre. Nem sikerült megtalálni a gyémánt másik részét.

A gyémántot VII. Edward angol király 66. születésnapi ajándékának szánták. Érdekes történet volt a gyémánt elszállítása is a királyhoz, hiszen közönséges postai küldeményként jutott el Angliába, míg az elterelő hadműveletnek szánt szuper biztosítású, nagy kísérettel rendelkező hamis üveget ellopták.

Bross a Cullinan VII és VIII-calBross a Cullinan VII és VIII-cal

A király a világhírű Asscher Diamond Company-t bízta meg a kő csiszolásával 1907-ben. Asscher maga vizsgálgatta hónapokig a szinte víz tisztaságú követ, hogy hol is lehetne a feldarabolását elvégezni. Többszöri próbálkozása ellenére a kő nem tört szét, csak az acél fejsze csorbult ki. Aztán egy rúddal megütögette a gyémántot, amely széttört. Állítólag Asscher elájult a nagy riadalomtól. A darabolás eredményeként  9 darab nagyobb és 96 darab kisebb kő keletkezett. Mindegyiket briliáns csiszolással készítették el.

Az 530,2 karátú Cullinan I. a világ legnagyobb csiszolt gyémántja, amely az "Afrika Csillaga" nevet kapta és jelenleg az angol királyi jogar csúcsát díszíti. A Cullinan II. súlya 317,4 karát. A kissé szögletes briliáns a királyi koronát ékesíti. A Cullinan III. csepp alakú gyémánt, súlya 94,45 karát. A Cullinan IV., a szögletes alakú briliáns pedig 63,65 karát. Ezek Mária angol királyné koronáját díszítették az 1911. évi koronázásakor. 1959-ben egy gyémántkiállításon már egy melltűbe foglalva gyönyörködtették a látogatókat. A Cullinan VI. egy fehér, csepp formájú briliáns, mely Alexandra, Edward király feleségének gyémánt és smaragd nyakláncnak medálfüggője volt, jelenleg viszont II.Erzsébet egyik ékszere. A Cullinan VII. a Cullinan VIII.-cal összedolgozva alkot egy brosst. A Cullinan IX. pedig egy gyűrűt ékesít, mely szintén egykor Mária királynő tulajdonát képezte, ma viszont Erzsébet királynő használja.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Megizzasztja még a befektetőket a BitcoinMegizzasztja még a befektetőket a Bitcoin

Nehéz helyzetbe hozhatja a Bitcoin azokat a befektetőket, akik emelkedést várnak, és azokat is akik összeomlást.

.
hirdetés
elrejt
 
.