Fapados-körkép: drága-e az olcsó repülőjegy?Tudta, hogy a havi BKV-bérlet árából a kölni dómig repülhet? Hallott már arról, hogy egy Sopron-Békéscsaba menettérti vonatjegy összegéért a londoni Trafalgar Sqaure-n landolhat? Ön szerint mi ez: a diszkont légitársaságok légből kapott reklámfogása vagy fair ajánlat? A Menedzsmentfórum utánajárt: mitől fapados a fapados, tényleg diszkont-e a diszkont és mennyi is az annyi.

Magyarországon a diszkont légitársaságok megjelenésének dátumát 2003. április 12-re tehetjük, amikor a SAS Snowflake stockholmi járata földet ért a Ferihegy 2-n. Azóta a skandinávok példáját ketten követték: az eredetileg pozsonyi székhelyű SkyEurope Airlines és a Germanwings. A reklámokban foglaltak szerint Budapestről a SAS Snowflake-nél a svéd fővárosba 14.100, a SkyEurope-nál Londonba és Párizsba 5990, a Germanwingsnél Kölnbe és Stuttgartba már 5000 Ft-tól is jegyet válthatunk. A Menedzsmentfórum szúrópróbaszerű telefonokkal megtudta, hogy ez konkrét esetben milyen feltételekkel, milyen körülmények közt és milyen időhatáron belül valósítható meg.

A komfort: meleg ebéd helyett forró kávé

A "fapados járat" titulus kissé félrevezető, hiszen a laikus utazó egy szétesőfélben lévő, rozsdaette repülőgép-matuzsálemre asszociál, amellyel nemhogy a megérkezés, de még az elindulás is kétséges. Ezzel szemben a hagyományos és a diszkont légitársaságok gépei egyaránt biztonságosak, annál is inkább, mivel szinte mindegyikük ugyanazokat a típusokat használja. Sőt - amint azt a Népszabadság hírül adta - a Germanwings tíz repülője közül ötöt a Lufthansától bérel, tehát megtörténhet, hogy valaki egy évben egy kétféleképpen definiált, de tárgyilag egyet jelentő gépen utazik Kölnbe, egyszer normál és egyszer fapados áron. Mindenesetre a Germanwings számolt a bizalmatlankodókkal, s a honlapján kihangsúlyozza, hogy az utasok testi épségét többek között a jó nevű Lufthansa-val fennálló biztonságtechnikai kapcsolat és együttműködés garantálja.

Amiben differencia mutatkozik, az a komfort. Míg a klasszikus társaságoknál több, addig a fapadosoknál egy osztály létezik, így az utóbbit választó utasnak meg kell elégednie az azzal járó komfortfokozattal. A Menedzsmentfórum az ügyfélszolgálatoktól megtudta: meleg étel egyik járaton sincs, a SkyEurope-nál egy kávé és egy szendvics ingyen jár, míg a Germanwingsnél és a Snowflake-nél ezeket útközben lehet megvásárolni. Mindez tükrözi a diszkontosok filozófiáját: "Nincs ballaszt, nincsenek felesleges szervizszolgáltatások: Nálunk csak a repülõutat fizeti." (Germanwings) Ha a vendég plusz szolgáltatást kíván, akkor külön ki kell nyitnia a pénztárcáját, s a műveletet még egyszer megismételheti az utasbiztosítási díj és a reptéri illeték leperkálásakor.

A diszkontár és a csökkentett kényelem persze nem vonja maga után, hogy a fapados járatok hobók hörgésétől vagy szalonnázó turisták nyammogásától lenne hangos. Sőt: a Der Spiegel hírmagazin indormációja szerint a nyolcszáz legjelentősebb német vállalat közül minden negyedik a diszkont légitársaságokat választja üzleti útjainak abszolválására.


.

Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.