Add el magad egy jó önéletrajzzalSok embert hívtak már be interjúra, mert jó fotó volt a CV-jében. A jó önéletrajznak megvannak az alapszabályai.

Hosszú, részletes önéletrajz? Véletlenül sem

A jó önéletrajz rövid és tömör. Ha belegondolunk, hogy egy-egy ígéretesebb pozícióra egy nap legkevesebb harminc-negyven jelentkezés fut be, megérthetjük, hogy a legjobb akarattal is csak egy-két perc jut arra, hogy valaki mellett vagy ellen megszülessen a döntés.

A kereséssel megbízott személyzeti tanácsadó, fejvadász vagy HR-es kézbe veszi a kinyomtatott CV-t (curriculum vitae-t) és a főbb pontokat végigveszi. Minél áttekinthetőbb, logikusabb, tömörebb az önéletrajz, annál szimpatikusabb lesz a pályázó. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy vizuálisan és tartalmilag is elkülönítsük a személyi adatok - tanulmányok, eddigi karrier, egyéb (célok, hobbi stb.) szekciókat. Érdemes pontokba és alpontokba szedni az adatainkat, akkor is, ha pályakezdők vagyunk és úgy érezzük, viszonylag kevés információ van a CV-ben. A kevés információt is érdemes rendszerezni és elrendezni, a sok adatok pedig még inkább.

Senki nem fog végiglapozgatni egy ötoldalas bemutatkozást. Ráadásul, ha valaki oldalakon keresztül sorolja a korábbi munkahelyeit, azt az érzést kelti a személyzeti szakemberben, hogy a pályája vége felé jár, és egyszerűen túl öreg az álláshoz.

Egyes állásokat elsősorban külföldi munkahelyen - érdemes EU-komform CV-vel megpályázni. Az interneten több helyütt megtaláljuk az EU önéletrajz-mintát.

Diszkrimináció márpedig létezik

A munkaadók egy része diszkriminatívan gondolkodik: kimondva vagy kimondatlanul a fiatal, egyedülálló, nem lekötött munkaerőt keresik. A piac azt diktálja, hogy a leghatékonyabb, leginkább kihasználható embereket vegyék fel. Bár a jelentkezésre adott válaszokban természetesen nem hivatkoznak erre, hiszen akkor a pályázó peres útra terelhetné az ügyet, sok esetben idősnek számítanak már a harmincöt-negyven évesek is. Ez azonban nem mindig van így: sok munkaadót nem rettent el, hogy ötvenes munkatársakat vegyenek fel, ha minden más téren megfelel.

Mit tehetnek azok, akik túlkorosnak érzik magukat egy-egy állásra? Elsősorban a beosztotti, asszisztensi, alsóbb szintű pozíciókra nehezebb idősebb korban bejutni, illetve a fiatalos jelzővel ellátott versenyszférában működő, illetve multinacionális cégekhez. A pályázónak joga van arra, hogy ne írja be születési évét az önéletrajzba. Ugyanígy nem köteles ismertetni címét, családi állapotát sem.


.

Olvasta már?hirdetés
Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?Lázár vagy Süli tudja jobban, mennyi pénz kell idén a paksi beruházásra?

Az orosz hitelből fizetik a számlák nyolcvan százalékát.

.
hirdetés
elrejt
 
.