Magyarok a síüzletbenIgazán nem szokványos gondolat, hogy a hóban szegény és magas hegyeknek híján lévő Magyarországon legyen hazai sílécmárka. De Kovács Barnabás, az ötlet gazdája és megvalósítója sem szokványos személyiség, mint ahogyan üzlettársa, Apjok Ildikó sem az. Ők nem az üzleti életben találkoztak először, hanem sportpályafutásuk során, amely szintén nem volt szokványos: a hóban szegény és magas hegyeknek híján lévő Magyarország színeiben a sípályákon vívtak ki maguknak nemzetközi elismerést, egyikük edzőként, másikuk versenyzőként.

Kovács Barnabás - korábban a magyar síválogatott edzője - évekkel ezelőtt épp a chilei válogatottal dolgozott Ausztriában, amikor felfigyelt arra, hogy versenyzői komoly összegeket áldoznak egy a sílécre szerelhető lapért, amely a megemeli a kötést. Tulajdonképpen már ekkor szöget ütött a fejében az a gondolat, hogy ilyen kiegészítő gyártása érdekes és igazán nem megoldhatatlan feladat, és biztos, hogy árban is versenyképes tudna lenni.

A síkötés megemelése több célt is szolgál: érzékenyebb a léc, kisebb mozdulattal lehet élt váltani, ami igen fontos szempont a pályákon; segíti a kanyarodást; és rezgéscsillapító is - magyarázza Kovács Barnabás. A platni alatt ugyanis rugalmasan hajolhat a léc, nem feszül, mert a kötést a platnihoz erősítik, nem a léchez; kanyarban pedig, a megemelés következtében, nem fekszik le a cipő a hóra.

Aztán amikor a carvinglécek egyre inkább tért nyertek, a platni szinte nélkülözhetetlenné vált; ezeket a léceket ugyanis kifejezetten kanyarodásra konstruálták, s ha a kötés nincs megemelve, egy adott pont után már nem lehet fordulni, mert a sícipő leér.

Kovács Barnabás pedig eldöntötte: belevág, és saját márkanévvel kötésemelő platnival jelentkezik a piacon. Hat éve kezdte el a gyártást, bátyja meglévő kertépítő cégének keretei között.

Robbanékony dizájn

Az Arborea Kft. többféle platnit készít: gyermekek számára, valamint felnőttlécekre 10, 13 és 18 milliméteres vastagságban; ez utóbbi méret azonban lassan kifut.

Ma már évente 35 ezer pár kötésemelőt gyártanak, ebből 20 ezret Csehországban adnak el. A dizájn a megrendelők igénye szerint változik, de miután saját termékről van szó, így saját dizájn is születetett, amelyhez a megoldást a választott név adta: Explosiv. A márkanév egyre növekvő betűkkel jelenik meg a terméken, igen személetesen adva vissza a szó jelentését: robbanékony.

Ma már több kisebb sígyár is a Kovács Barnabás-féle platnikkal szereli a léceit. Közéjük tartozik például a bolgár Pamporovo Ski - amely többek között az egyik legnagyobb gyártó, az Atomic beszállítója: évi 200 ezer pár típusú lécet rendelnek a Plovdiv melletti cégtől -, vagy az értékes, exkluzív síléceket gyártó svájci AK.

.

Olvasta már?hirdetés
Tállai csapatánál "ingyenjegyekkel" vadásszák a focidrukkereketTállai csapatánál "ingyenjegyekkel" vadásszák a focidrukkereket

Úgy tűnik, a Tállai András, NAV-elnökhöz köthető focicsapatnál mindent bevetnek a szurkolók létszámának növelése érdekében.

.
hirdetés
elrejt
 
.