115 éve született a Ruda alapítója, ami lehetetett volna Rudidas


115 éve, 1898-ban született Rudolf Dassler, Adolf Dassler testvére, aki úgy összeveszett bátyjával, hogy soha többet nem állt vele szóba. Közös cégük is két felé szakadt, így lett az Adidas és a Ruda, akarom mondani Puma.

Dasslers

A világtörténelem egyik legérdekesebb vállalati története az első világháború utáni Németországban, Herzogenaurachban kezdődik, ahol egy suszter család sarjaiként megszületett Adolf és Rudolf Dassler. Nem estek messze a fától, így 1920-ban átvették apjuk vállalkozását és sportcipőket kezdtek gyártani igen szűkös körülmények között.

Jobbra Adi, balra RudiJobbra Rudi, balra Adi

1924-ben Herzogenaurachban megalapították a Gerbrüder Dassler - Dassler testvérek - nevű céget. Alapelvük szerint a különböző sportágak más-más cipőt igényelnek. Az 1928-as Hollandiában, azon belül Amszterdamban megrendezett olimpián már az olimpikonok egy részét Dassler-cipő ékesítette. Az 1936-os berlini olimpián pedig Jesse Owens futó az ő lábbelijükben nyert aranyat, ami nagy áttörést jelentett a cégnek, és jelentősen növekedtek az eladásaik. A Dasslerekhez köthető az első stoplis kifejlesztése is.

Dassler GeebrüderDassler Gebrüder

A testvérháború

A második világháború azonban tönkretette a két testvér kapcsolatát, annak ellenére, hogy mindketten beléptek a nemzetiszocialista pártba. A vitájuk odavezetett, hogy a 2 évvel idősebb testvér, Rudolf kilépett a Gebrüder Dassler cégtől, és megalapította 1948-ban a Ruda nevű céget, amit később Pumává változtatott. Adolf pedig átnevezte a céget a nevéből alakított Adidasra (Adolf, Adi Dassler = Adi Das), de ez egy másik történet. A két testvér soha többet nem beszélt egymással.

Miért is nem lett RUDIDAS? :)Miért is nem lett RUDIDAS? :)

Az Adidas és a Puma gyára ugyanabban a városban mindössze pár száz méterre állt egymástól kicsit megosztva Herzogeaurach lakosságát is.

Az alapító testvérpár háttérbe vonulása után fiaik, Horst Dassler (Adidas) és Armind Dassler (Puma) is harcban álltak egymással, de ez már inkább üzleti tekintetű volt, hiszen az Adidas terjeszkedésével a Pumának is számolnia kellett.

Ha a Puma mondja, elhisszükA Puma is fejlesztett

Rudolf Dassler két évvel előbb született, és négy évvel előbb is halt meg (1978-ban), mint Adolf. Örökségük a világ 3 óriás sportszergyártó-cégéből kettő, Adidas és a Ruda, azaz Puma.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.