Végrehajtás alatt a Corvinus, a munkaügyi hivatal és több kórház


Adó | NAV

Több központi költségvetési intézményre is rábukkantunk az adóhivatal végrehajtási eljárás alatt állók listájában. A Corvinus Egyetem, számos kórház és még a munkaerőpiaci szakfeladatokat ellátó hivatal is az aktuális listán szerepel.

Több, adóssággal rendelkező kórház és egyéb, a központi költségvetés "alá tartozó" állami intézmény is szerepel a végrehajtási eljárás alatt állók listáján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja szerint.

A NAV adatbázisa szerint jelenleg végrehajtási eljárás alatt áll a Szigetvári Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Magyar Imre Kórház és a Keszthelyi Kórház is.

Az adóvégrehajtás tényénél többet azonban nem lehet tudni a végrehajtás állapotáról, sem kiváltó okairól, sem pedig arról, hogy milyen régi és mekkora összegű tartozás miatt kerülhettek listára a fentebb említett intézmények. Az ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy ha valamely intézmény vagy cég a listára került, még nagyon a folyamat elejét jelenti. 

A NAV korábbi válasza szerint egyébként "amennyiben valamely adózó a (...) közzé tett listán szerepel, az ellene folyó adóvégrehajtást tényként kell kezelni".

A rendelkezésre álló legfrissebb adatok - vagyis a Magyar Államkincstár szeptemberi statisztikája - szerint mindegyik intézmény növelte adósságát augusztusról szeptemberre. (Az államkincstár havi rendszerességű statisztikájában egyébként szállítói, állammal és a társadalombiztosítással szemben is fennálló tartozást jelent). Közülük is legnagyobb mértékben a keszthelyi intézmény, a szeptember végi 335 milliós adósság ugyanis 12 százalékos havi növekedés eredménye. Ám nem ez a kórház halmozta fel a legnagyobb adósságot a végrehajtás alatt állók közül. A Tolna Megyei Balassa János Kórház a kilencedik hónap végére több mint 1,5 milliárdos, a Csongrád megyei intézmény pedig több mint egymilliárdos tartozásállománnyal rendelkezett.

Reagált a Szigetvári Kórház
"Intézményünk NAV tartozása 266 ezer forint, mely a héten kiegyenlítésre kerül. A cikkben említett 260 millió forint a lejárt szállítói számlák és egyéb tartozások összegét mutatja, melyet az év végi kasszamaradványból tudja a kórház kiegyenlíteni. A lejárt szállítói állomány növekedése egy periodikus képet mutat, mely az egészségügy finanszírozására vezethető vissza. Ez a jelenség számos egészségügyi intézményben megfigyelhető" - írja az intézmény a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.  
Ha tetszünk

Más állami intézmények is végrehajtás alatt

Más központi költségvetési intézményt is találtunk a végrehajtás alatt állók adatbázisában. Így például a foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak- és felnőttképzési feladatokat ellátó központi hivatalt, a Nemzeti Munkaügyi Hivatalra is "rábukkantunk". A MÁK statisztikája szerint 39 millió forint tartozása volt szeptemberben az egy hónappal korábbi 108 millió után.

Majdnem negyedére csökkentette egy hónap alatt adósságát a Budapesti Corvinus Egyetem, mely szintén végrehajtás alatt áll a NAV adatbázisa szerint. Az augusztusi 190 milliós adósság szeptember végére 50 millióra csökkent. Ugyanakkor nem kell feltétlenül nagy összegű adósság ahhoz, hogy egy intézmény a listára kerüljön. A szeptember végén mindössze 1 millió forintos tartozással rendelkező Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is végrehajtás alatt áll.

szerk: fenti (cikkünkben második) táblázatunkban véletlenül tévesen tüntettük fel a hónapokat, vagyis az államkincstári adatok szerint nem növekvő, hanem többségében csökkenő tartozások kapcsolódtak az egyes intézményekhez. 
Reagált a Budapesti Corvinus Egyetem
A szerkesztőségünknek küldött közlemény szerint "ezekből az összegekből augusztusban 130 millió forint és szeptemberben 17 millió forint uniós pályázati elszámolásokból adódó szállítói finanszírozás, ami azt jelenti, hogy az ezen összegek mögött álló számlákat nem az egyetem, hanem a pályázatot felügyelő szervezet fizeti ki közvetlenül, az egyetem ráhatása nélkül. A nyári hónapokban lezajlott pályázati tevékenységekhez kapcsolódó összegek jelentek meg az augusztusi adatban, és a sikeres elszámolásokat követően ezek szeptemberre kifizetésre kerültek.

A fentiek alapján az egyetem adósságára és a kapcsolódó szankciókra vonatkozó megállapítások tévesek és megalapozatlanok. Az egyetem a NAV köztartozásmentes adatbázisában a mai napon is szerepel, és az elmúlt 10 hónapban a 2013 évi jelentős, milliárdos nagyságrendű tartozásait kiegyenlítette, pénzügyileg konszolidálódott, így a közeljövőben nem fenyegeti semmiféle végrehajtási, vagy egyéb, a gazdálkodásra visszavezethető szankció, intézkedés" - közölte az egyetem.
mfor.hu
A Budapesti Corvinus Egyetem továbbra is megtalálható a NAV Végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján, http://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adoslista/vegrehajtas_alattiak

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.