Az Uniós munkavállalás ABC-jeÖsszegyűjtöttük Önnek a jelenleg aktuális leglényegesebb információkat az Európai Uniós munkavállalással kapcsolatban.

Állásajánlatok a csatlakozásig

2004 májusáig a magyar munkavállalók még nem tagjai az EU-nak. A csatlakozásig érvényes állásajánlatok az europeanvoice.com oldalán találhatóak.

ECDL

Az ECDL-t, vagyis a European Computer Driving Licence-t (európai számítógép-kezelői jogosítvány) egy 1988-ban született ötlet alapján először Finnországban vezették be.

1997-ben jött létre az Európai Unió és a CEPIS (Council of European Professional Informatics Society) támogatásával az ECDL Alapítvány, amely több mint 80 országban vezette be és felügyeli az ECDL-rendszert.
Ez a nemzetközileg elismert jogosítvány Európában és Európán kívül is elfogadott.

Ekvivalencia központ

A felsőoktatási végzettség elismertetése érdekében az adott ország ún. ekvivalencia központjához kell fordulniuk a jelentkezőknek. Általánosságban elmondható, hogy a hazai orvosi, az egészségügyi és a jogi végzettséget elfogadják az EU-ban. Más diplomák esetében különbözeti vizsga letétele lehet szükséges.
A nyelvvizsgák esetében csak a nemzetközi vizsgaközpontok által elismert típusok elfogadottak külföldön.

EURES

Az Unió legteljesebb, az EU által 1993 óta működtetett hivatalos állás-adatbázisa az EURES.

Az European Economic Area-n (EEA) belül szabad mozgást és munkavállalást biztosítanak a polgárok számára. A naponta frissített oldal angol, francia és német nyelvű adazbázissal rendelkezik.
A portál az EU és Svájc álláslehetőségeit kínálja, emellett minden országgal kapcsolatban munkaerőpiaci elemzést ad. Az oldal 2003 második negyedévére vonatkozó adatokat közöl többek közt arra vonatkozóan, hogy az egyes országok különböző régióiban milyen a foglalkoztatottsági arány.

Rálinkelhetünk az oldalról a tagállam legfontosabb illetékes hivataljainak portáljaira. Elmondható tehát, hogy az EURES az általános információszerzéshez is jó kiindulópont.

Fellelhetők az EURES oldalon általános munkaerőpiaci információk és az állásvállalással kapcsolatos gyakorlati ismeretek. Többek közt a diplomák honosítására és érvényesítésére vonatkozó tudnivalók is megtalálhatóak az EURES-en, illetve az oldalról felvehetjük a kapcsolatot az illetékes hivatalokkal, akiktől tájékoztatást kaphatunk. Az erre vonatkozó direktívákról általánosságban elmondható, hogy országonként eltérnek.

Az EURES jelenleg a 18 tagállamot fedi le, így elvileg magyarok még nem jelentkezhetnek valamennyi, az oldalon megjelenő állásajánlatra.

Europass

Az Europass a szakmai képzés európai útlevele, és a külföldön szerzett képesítések igazolására szolgál. Akkor van rá szükség, ha az EU-polgár egy vagy több szakképzési szakaszt nem abban a tagállamban végzett el, amelyikben a szakképesítését megszerezte.
Az oktatás a kiküldő és a fogadó állam képzési partnereinek megállapodása szerint folyik, egy meghatározott képző felügyelete alatt.
Az Europass a szakképzésnek azokra a fajtáira érvényes, amelyek gyakorlati oktatást is adnak, beleértve a felsőoktatás területét is.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.