Egységes lehet az uniós könyvvizsgálatAz Európai Unió új előírásai szerint a vállatok könyvvizsgálatát szabályozó új rendszer nem tartalmaz különleges kitételeket, hiszen ezeket a cégek egy része már ma is alkalmazza.

A Parmalat botrányát követően az európai döntéshozók - hasonlóan az Amerikában az Enron és Worldcom botrányait követő lépésekhez - szabályozni kívánják az auditorok tevékenységét. Aktualitást ad a lépésnek, hogy a jövőben a tagállamokban a számviteli előírások is egységesek lesznek. A vállalatoknak az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint kell jelentenie 2005. január 1-jétől. Az IFRS lényegében azonos az eddig használt IAS számviteli rendszerrel, azonban annál szélesebb körű.

A Brösszel által tervezett változások közül az egyik lgfontosabb az lesz, hogy a fel kívánnak állítani egy független felügyeleti rendszert, amely az összes tagállamban illetékes lesz. Ezzel együtt az egyes tagországokban engedéllyel rendelkező könyvvizsgálók jogosítványait is kiterjesztik az egész EU-ra.

Természetesen semmilyen direktíva nem akadályozhatja meg a csalásokat, de a szigorúbb előírásokkal csökkenthetők a bűnesetek. Emellett - fejtette ki a BBC-nek Frits Bolkestein a belső piacokért felelős EU-biztos - az auditorok az egyik legfonotosabb bástyái az üzleti bizalomnak. Amennyiben ők megfelelően végzik tevékenységüket a csalásokból eredő kockázatok jelentősen mérsékelhetők, így minden gazdasági szereplő számára kedvezőbb helyzet teremthető.

A direktívát, amelyet a brüsszeli remények szerint 2005 közepéig elfogadhatnak a tagállamok, máris kritikák érik. Egyes szakértők szerint sem az új szabályok, sem a könyvvizsgálók kötelező cseréje nem nyújt hatékony megoldást a problémákkal szemben.

(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyagok
Szigorítaná az EU a könyvvizsgálók ellenőrzését
Gondok lehetnek az Uniós számvitellel


Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.