Pert nyert a Disney a Micimackó-ügybenA Walt Disney 13 éves pereskedésből került ki győztesen ezen a héten. A konszernt a Micimackó értékesítési joga körüli pénzügyi viták miatt perelte az azt eredetileg birtokló család.

A Slesinger család még a hatvanas években adta el a Walt Disney-nek a Micimackó értékesítési jogait. Az üzlet az amerikai konszernnek hamarosan egy milliárd dolláros bevételt hozott, azaz még a Mickey Mouse-nál is többet.

A család 1991-ben indított pert a Disney ellen, mivel állításuk szerint a cég eltitkolta előlük azt a forgalmat, amely a videokazetták és játékok, valamint a DVD-k piacán bonyolított le.

A Disney-Slesinger szerződésben ugyan nem volt benne a fenti területeket érintő részesedésfizetési kötelezettség, a család szóbeli megállapodásra hivatkozva mégis ragaszkodott ahhoz.
A vállalat adatai szerint 1982 óta összesen 83 millió dollárt utaltak át Slesingerék számlájára a plüssállatok és ruháik értékesítéséből származó bevételekért cserébe, számol be a Der Spiegel.

A bíróság végül azért döntött a konszern javára, mert a felperesek hamisított dokumentummal próbálták bizonyítani igazukat. Az általuk felbérelt magándetektív egy szeméthalom mélyéről bányászott elő egy, a Micimackó értékesítéséből származó bevételeket számba vevő aktát, amely a "titkos" címkével volt ellátva. Mivel a minősítés megakadályozta volna annak bizonyítékként történő felhasználását, a nyomozó eltüntette a feliratot és úgy prezentálta azt a törvényszék előtt.

Stephen A. Slesinger még 1930-ban vásárolta meg a szerző, Alan Alexander Milne New York-i ügynökeként Micimackó és barátai kereskedelmi kiaknázásának jogát, néhány év múlva pedig a rádiós és televíziós megjelenítés exkluzivitását is megszerezte.


(Menedzsment Fórum)

Kapcsolódó anyag:
Micimackó és a szerzői jogok


Olvasta már?hirdetés
Sok-sok évig álom marad még Orbánék céljaSok-sok évig álom marad még Orbánék célja

Belátható időn belül maga a kormány sem látja elérhetőnek az 5 millió foglalkoztatottat.

.
hirdetés
elrejt
 
.