Sokba kerül az önpusztító életmód


Nagyot drágult a cigi és a tömény pia.

A ma megjelent inflációs jelentés szerint a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak tavaly júliushoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján ebben a termékkörben átlagosan 5,2 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció 

A hivatal néhány termék átlagos árát is közli az inflációs jelentéshez csatoltan. Megnéztük, mennyi pénzt kellett a boltokban hagyni egy éve, és mennyit most. Ebből az derül ki, hogy az önpusztító életmód nem csak az életet, de a pénztárcát is megrövidíti.

Egy üveg vodka például tavaly júliusban 2160 forintba került, egy hónapja viszont már csak átlagosan 2610 forintért lehetett beszerezni a palackját. Ez több mint 17 százalékos drágulásnak felel meg, vagyis messze felette van a teljes termékkörben kimutatott inflációnak.

Az úgynevezett ízesített szeszesitaloknál is mélyebben kellett a zsebbe nyúlni, hogy meg lehessen venni a portékát. Tavaly nyáron még elég volt átlagosan 762 forintot kitenni a pultra, most viszont már 834 forint kellett. Ez is több mint 8,5 százalékos drágulás.

A könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú termékek fogyasztóit valamivel olcsóbban megúszták az árváltozást. A minőségi sörök ára például alig változott egy év alatt: 217 forintról 219 forintra emelkedett az áruk. Az egyszerű világos sörért tavaly 189 forintot kellett fizetni, idén 193 forintot.

A borok ára pedig konkrétan csökkent ebben az időszakban. A statisztikai hivatal ugyan csak az asztali minősítésnek megfelelő termékeket listázza - vagyis a prémium borok áralakulásáról innen nem alkothatunk képet - de ebben a fogyasztói körben elégedetten konstatálhatják, hogy a 1,5-2,0 literes fehér borért a tavalyi 576 forint után most elég 567 forintot fizetni, míg a vörösért 627 forint helyett 607 forintot. Ennek persze a termelők biztos nem örülnek annyira, mint a fogyasztók.

Ami pedig a dohányosokat illeti, a vizsgált három termék - Sopianae, Multifilter, Symphonia - esetében egyaránt elmondható, hogy ma már 1000 forint alatt nem lehet beszerezni egy doboz cigit. Tavaly a Sopianae még 998 forint volt, most 1090 forintot jegyeztek fel a KSH munkatársai. A Multifilterért 1040 forint elég volt egy éve, de aki most megy be egy nemzeti trafikba, 1130 forintot készítsen ki a vásárlásra. A Symphonia pedig 990 forintról 1050 forintra drágult.

A dohánypiacról azt mindenképpen érdemes tudni, hogy itt a fizetendő összeg alakulása nem a kereskedőkön múlik, az alkalmazható kiskereskedelmi árak listáját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teszi közzé. De az alkoholnál is alapvetően a jövedéki szabályozás mozgatja az árakat.

Az állam ezzel két legyet üt egy csapásra: több adóbevételhez jut a költségvetés, miközben cigiről, rendszeres alkoholfogyasztásról leszokók az állami népegészségügyi program mutatóit javítják.

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.