Csak egyszer kell fizetniük a biztosítóknak szeptember 11-értHétfőn egy New York-i bíróság úgy döntött a World Trade Center haszonbérlője és a biztosítók közt húzódó perben, hogy előbbit csupán egyszeres kártérítés illeti meg a két ledőlt toronyért.

A bíróság indoklása szerint az épületkomplexum 2001. szeptember 11-i megsemmisülése nem kétszeri, csupán egyszeri káreseménynek fogható fel, s éppen ezért arra csupán egyszeri kártérítési díj fizethető ki. Az ügyben leginkább érintett biztosítónak, a svájci Swiss Re-nek így csupán egyszer kell a maximális kártérítési díjnak, 3,5 milliárd dollárnak a negyedét, 880 millió dollárt átutalnia a WTC haszonbérlőjének, Larry Silversteinnek. Ugyanígy csupán egy alkalommal kell a zsebébe nyúlnia a Lloyds of London biztosítóhoz tartozó konzorciumnak is.

Silverstein korábban úgy érvelt, hogy a két repülőgép becsapódását külön-külön eseményként kell értékelni, s ezért a megítélt kártérítési díjat is kétszeresen kell leróni.
A bérlő már több mint két éve pereskedett a biztosítókkal a kártérítési össszeg nagyságáról, értesült a Neue Zürcher Zeitung.

A bíróság ítélete egyben komoly érvágást jelent Silverstein azon tervének, miszerint új épületet húzna fel a WTC helyén.
Még ha a bérlő a nyolc biztosítóval jelenleg folyó pereskedésekből győztesen is kerülne ki, akkor is - minden biztosítót beleszámítva - maximum 4,7 milliárd dollár folyna be hozzá kártérítési díjként. A beruházáshoz viszont körülbelül 7,5-9 milliárd dollár körüli összegre lenne szükség. Silverstein azonban az ítélet után is úgy nyilatkozott, hogy elképzelését a történtek ellenére is véghez fogja vinni.

(Menedzsment Fórum)


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.