Csak egyszer kell fizetniük a biztosítóknak szeptember 11-értHétfőn egy New York-i bíróság úgy döntött a World Trade Center haszonbérlője és a biztosítók közt húzódó perben, hogy előbbit csupán egyszeres kártérítés illeti meg a két ledőlt toronyért.

A bíróság indoklása szerint az épületkomplexum 2001. szeptember 11-i megsemmisülése nem kétszeri, csupán egyszeri káreseménynek fogható fel, s éppen ezért arra csupán egyszeri kártérítési díj fizethető ki. Az ügyben leginkább érintett biztosítónak, a svájci Swiss Re-nek így csupán egyszer kell a maximális kártérítési díjnak, 3,5 milliárd dollárnak a negyedét, 880 millió dollárt átutalnia a WTC haszonbérlőjének, Larry Silversteinnek. Ugyanígy csupán egy alkalommal kell a zsebébe nyúlnia a Lloyds of London biztosítóhoz tartozó konzorciumnak is.

Silverstein korábban úgy érvelt, hogy a két repülőgép becsapódását külön-külön eseményként kell értékelni, s ezért a megítélt kártérítési díjat is kétszeresen kell leróni.
A bérlő már több mint két éve pereskedett a biztosítókkal a kártérítési össszeg nagyságáról, értesült a Neue Zürcher Zeitung.

A bíróság ítélete egyben komoly érvágást jelent Silverstein azon tervének, miszerint új épületet húzna fel a WTC helyén.
Még ha a bérlő a nyolc biztosítóval jelenleg folyó pereskedésekből győztesen is kerülne ki, akkor is - minden biztosítót beleszámítva - maximum 4,7 milliárd dollár folyna be hozzá kártérítési díjként. A beruházáshoz viszont körülbelül 7,5-9 milliárd dollár körüli összegre lenne szükség. Silverstein azonban az ítélet után is úgy nyilatkozott, hogy elképzelését a történtek ellenére is véghez fogja vinni.

(Menedzsment Fórum)


Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.