Ukrajna gazdasági-politikai érdekcsoportjaiAmikor gazdasági klánokról, oligarchákról esik szó, az emberek többségének Oroszország jut eszébe, pedig a jelenség az egykori Szovjetunió utódállamaiban általánossá vált. Az alábbiakban az ukrán helyzet rövid áttekintését tesszük meg, ahol gazdasági és a társadalmi élet valamennyi területén megtalálhatóak az érdekszövetségek.

Észak-keleti szomszédunk megközelítőleg Franciaországnyi területen (600.000 km2) ad Franciaországgal közel azonos lélekszámnak (50 millió fő) otthont. Kedvező fekvéséből kifolyólag tranzitútvonal a Kelet és Nyugat között, a kereskedelem valamennyi (főleg az olaj- és egyéb nyersanyagok szállítmányozásából) területéből jelentős hasznot húzhatna. Óriási sztyeppéi remek termőföldek, hatalmas erdőségei bővelkednek fában, hegyei, tengere és aranykupolás fővárosa gyönyörű turisztikai látványosságok. Az ország dél-keleti fertályán a XIX. század végén feltárt nyersanyaglelőhelyeit (szén, vasérc) - gazdagságuk és méreteik okán - joggal nevezték az "orosz Ruhr-vidéknek". Egészen a '70-es évekig virágzott a régió, amikor a pénzügyi források kezdtek elapadni, mert a szovjet vezetés - stratégiai megfontolásból - elfordult Kelet-Ukrajnától az Urál, Szibéria és Közép-Ázsia felé.

Annak ellenére, hogy minden feltétel adottnak látszik egy gazdag, virágzó és erős állam létrejöttéhez történelmének keresztjét máig sem képes levetni magáról, továbbra is a mindenkitől függő, de sehova sem tartozó ország szerepe jut rá. Oroszországtól képtelen elszakadni - már csak energetikai függősége okán is -, a Nyugat pedig rendkívül óvatos a befogadását illetően, példának okáért az EU lefektetett perspektíváinak látóhatárán sehol nem pislákol halvány esély sem Ukrajna csatlakozására.

A fentiekben vázolt kényszerpályáról kitörni csak egy egységes és erős belső hatalomnak lenne esélye, amely a nép akaratából és annak teljes megelégedésére kormányozza az országot a világpolitika tengerén és vezeti annak társadalmát a jólétbe és a szabadságba. Az alábbiakban kifejtett helyzet miatt azonban könnyű belátni: erre a közeljövőben esély sincsen.

Az ukrán belpolitika talán az egyik legszövevényesebb a világon annak ellenére is, hogy igen komoly erőfeszítés ezt a jelzőt Földünk államai között kiérdemelni. Folyamatosan növekszik a játékosok száma, és új szabályok kerülnek be a játékba, új érdekek mentén szerveződik minden. Regionális alapon tömörülnek ezek az érdekcsoportok, az egymással folyamatos harcban álló donyecki, dnyepropetrovszki és kijevi klánok uralják az ország gazdaságát és politikáját. Sem az említett trojka, sem a kisebb szerveződések nem alkotnak magukban homogén és bonthatatlan egységet, belvillongások és időszakos ellenségeskedések jellemzik ezeket.

A gazdasági és a társadalmi élet valamennyi területén megtalálhatóak ezek az érdekszövetségek, szinte képtelenség olyan szférát példának hozni, ahol az egymással versenyző vetélytársakról ne lehetne kimutatni, hogy egyik vagy másik érdekszövetséghez tartoznának. A jelentősebb (és a jelentéktelenebb) mobilszolgáltatók, bankok, energetikai központok, gyárak, kereskedelmi vállalatok, de még a futballcsapatok (elég a Dinamo Kijev, a Dnyepr Dnyepropetrovszk és a Sahtar Donyeck örökös rivalizására gondolni a bajnoki címért) is valamelyik érdekszövetség részei. Ugyanúgy, ahogy a parlament (a Rada) széksorai, vagy a vezetők, illetve tisztségviselők hovatartozása is hűen tükrözik az éppen aktuális erőviszonyokat a három nagy (a donyecki, a dnyepropetrovszki és a kijevi) és a kisebb, kevésbé jelentős (a harkivi és a lvovi) gazdasági-politikai érdekcsoportok között.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.