Nehéz megakadályozni a munkahelyi alkohol- és drogfogyasztástNövekvő problémát okoz az alkalmazottak alkohol- és drogfogyasztása a brit vállalatoknál.

A FirstAssist felmérése szerint minden ötödik vezető úgy látja, az italfogyasztásból adódó gondok egyre inkább növekedtek cégénél az elmúlt pár évben, és 16 százalék látja egyre súlyosabbnak a drogok okozta problémákat. Az utóbbi időben Nagy-Britanniában az is zavarokat okoz, hogy a mariuhánát veszélytelenebb kategóriába sorolták át, - B kategóriából a C kategóriába került - ami sokakban azt a téves benyomást keltette, hogy legálissá vált a cannabis-fogyasztás.

A FirstAssist munkaegészségügyi szervezet szerint az alkalmazottaknak sem az alkohol-, sem a drogfogyasztás nem lenne ajánlott. Ennek ellenére minden harmadik 30 év alatti brit munkavállaló került kapcsolatba valamilyen kábítószerrel az elmúlt év során. Az összes foglalkoztatott 13 százaléka fogyasztott illegális szereket Nagy-Britanniában, ami azt jelzi, a problémát nem hagyhatják a munkaadók figyelmen kívül.

Pauline Pembry, a szervezet vezetői tanácsadója szerint a legcélravezetőbb, ha a munkahelyeken világos és egyértelmű szabályokat kell megfogalmazni az alkohol-, drog- és gyógyszerfogyasztással kapcsolatban. A céges policy tartalma minden szektorban, minden munkahelyen változhat. Azt is egyértelművé kell tenni, milyen szankciókkal sújtják azokat, akik áthágják a szabályokat.

Vannak olyan helyzetek, melyek elmoshatják a szabályokat, és ezért nem kedvező hatásúak a legális és illegális szerek fogyasztását tekintve. Ilyen szürke zóna a közös ebéd ideje alatti sörözés, ami többé-kevésbé elfogadhatóvá teszi az alkoholfogyasztát a munkahelyen. A tiszta játékszabályok segítségével barátságos és emberséges módon is meg lehet akadályozni a munkaidő alatti ivást és kábítószerezést. Az is jó megoldás, ha segítik és támogatják a káros szokásaiktól szabadulni igyekvő kollégákat.

(Menedzsment Fórum)


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.