Munkaidejük egytizedét elfüstölik a dohányosokA munkahelyi dohányzás problémája csaknem mindenkit érint, hiszen például Magyarországon a felnőtt lakosság csaknem 40 százaléka a nikotin-függők körébe tartozik.

Egy felmérés szerint a britek többsége betiltaná a munkahelyen való dohányzás minden formáját. A legmagasabb társadalmi pozicióban levő kérdezettek 86 százaléka, az alacsonyabb réteghez tartozók 76 százaléka támogatja a káros szokás kitiltását az irodákból. Az aktivan dohányzók is a munkahelyi füstölés ellen vannak: a tiltást támogatók kétharmada a cigarettázók táborába tartozik.

A legtöbb válaszadó a kórházakat emlitette, mint ahol nem szabadna engedélyezni a dohányzást, emellett a bevásárlóközpontokat, az éttermeket és kávézókat szeretnék sokan füstmentessé tenni, ezt követik a vasútállomások és a szórakozóhelyek.

Jelentősen eltér az amerikai és az európai gyakorlat a káros szokás engedélyezésével kapcsolatban. Az USA-ban egyes körzetekben az emberek saját lakásukban sem gyújthatnak rá.

Hazánkban közel 10 évvel az ún. dohányellenes törvény első változatának kialakitása után fogadta el a Parlament a dohánylobbi által többször is élesen támadott törvényt a nemdohányzók védelméről. A dohányzásra kijelölt helyek itthon gyakran kis helységek, miközben világszerte az a gyakorlat, hogy szabad ég alatt lehet csak cigarettázni a nyilvános helyeken.

A vonatkozó hazai törvény értelmében a vállalatok többségénél a menedzsmentnek és ezen belül a személyzeti osztálynak meg kellett oldania a dohányzóhelyek kijelölését. A munkahelyek egy részén a törvény egyáltalán nem engedélyezi, hogy rágyújthassunk. Ilyenek az "A", "B" és a "C" tűzveszélyességi osztályokba tartozó üzemek és munkahelyek. Ezekben az esetekben a biztonságos munkavégzés indokolja a tűzgyújtási és így a dohányzási tilalmat.

A nemzetközi tapasztalatok alapján azonban legkevesebb 10-20 év kell ahhoz, hogy a dohányzás terén kedvező és jól mérhető, a mindennapi életben érezhető eredményei szülessenek a törvényi szabályozásnak.

Egyes munkáltatóknál egyébként hátrányba kerülnek a cigarettázó alkalmazottak, azonban nem elvi vagy etikai, hanem praktikus okok miatt. Figyelemre méltó, hogy már hazánkban is akad arra példa, amikor a munkáltató nem szívesen alkalmaz dohányos munkavállalót, mondván: az óránként beiktatott 10-15 perces "cigiszünet" visszaveti a munka hatákonyságát, a gyorsaságról nem is beszélve. Külföldi felmérések szerint egy átlagos dohányos munkaidejének akár 10 százalékát is elfüstöli, és ezt a munkaadók megtakarítják, ha nemdohányos kollégát vesznek fel.

(Menedzsment Fórum)


Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.