Munkaidejük egytizedét elfüstölik a dohányosokA munkahelyi dohányzás problémája csaknem mindenkit érint, hiszen például Magyarországon a felnőtt lakosság csaknem 40 százaléka a nikotin-függők körébe tartozik.

Egy felmérés szerint a britek többsége betiltaná a munkahelyen való dohányzás minden formáját. A legmagasabb társadalmi pozicióban levő kérdezettek 86 százaléka, az alacsonyabb réteghez tartozók 76 százaléka támogatja a káros szokás kitiltását az irodákból. Az aktivan dohányzók is a munkahelyi füstölés ellen vannak: a tiltást támogatók kétharmada a cigarettázók táborába tartozik.

A legtöbb válaszadó a kórházakat emlitette, mint ahol nem szabadna engedélyezni a dohányzást, emellett a bevásárlóközpontokat, az éttermeket és kávézókat szeretnék sokan füstmentessé tenni, ezt követik a vasútállomások és a szórakozóhelyek.

Jelentősen eltér az amerikai és az európai gyakorlat a káros szokás engedélyezésével kapcsolatban. Az USA-ban egyes körzetekben az emberek saját lakásukban sem gyújthatnak rá.

Hazánkban közel 10 évvel az ún. dohányellenes törvény első változatának kialakitása után fogadta el a Parlament a dohánylobbi által többször is élesen támadott törvényt a nemdohányzók védelméről. A dohányzásra kijelölt helyek itthon gyakran kis helységek, miközben világszerte az a gyakorlat, hogy szabad ég alatt lehet csak cigarettázni a nyilvános helyeken.

A vonatkozó hazai törvény értelmében a vállalatok többségénél a menedzsmentnek és ezen belül a személyzeti osztálynak meg kellett oldania a dohányzóhelyek kijelölését. A munkahelyek egy részén a törvény egyáltalán nem engedélyezi, hogy rágyújthassunk. Ilyenek az "A", "B" és a "C" tűzveszélyességi osztályokba tartozó üzemek és munkahelyek. Ezekben az esetekben a biztonságos munkavégzés indokolja a tűzgyújtási és így a dohányzási tilalmat.

A nemzetközi tapasztalatok alapján azonban legkevesebb 10-20 év kell ahhoz, hogy a dohányzás terén kedvező és jól mérhető, a mindennapi életben érezhető eredményei szülessenek a törvényi szabályozásnak.

Egyes munkáltatóknál egyébként hátrányba kerülnek a cigarettázó alkalmazottak, azonban nem elvi vagy etikai, hanem praktikus okok miatt. Figyelemre méltó, hogy már hazánkban is akad arra példa, amikor a munkáltató nem szívesen alkalmaz dohányos munkavállalót, mondván: az óránként beiktatott 10-15 perces "cigiszünet" visszaveti a munka hatákonyságát, a gyorsaságról nem is beszélve. Külföldi felmérések szerint egy átlagos dohányos munkaidejének akár 10 százalékát is elfüstöli, és ezt a munkaadók megtakarítják, ha nemdohányos kollégát vesznek fel.

(Menedzsment Fórum)


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.