Információbróker - az információ szakiparosaAz angolban "független információs szakembernek" (independent information professional) aposztrofálják őket, ám nálunk német hatásra az információbróker terjedt el. Döntéselőkésztést támogató, testreszabott információt kínáló szakember, aki képes az információt felderíteni, megszerezni, és azt tudássá alakítani - mondhatjuk egyszerűen az információbrókerről. Magyarországon sokan vannak, akik nem tartják magukat információbrókernek, de nagyon hasonló munkát végeznek; legyenek például üzleti hírszerzők, marketing-tanácsadók avagy könyvtárosok. Mikulás Gáborral, a Magyar Információbrókerek Egyesülete (MIBE) elnökével Nuridsány Judit beszélget.

Miért lehet fontos ma az információbróker a XXI. század fordulóján, amikor a fejlett informatikai rendszerekkel otthonunkban is olyan adat, információ és tudásalapanyag halmozódik fel és válik minden pillanatban elérhetővé, amit régen elképzelni sem tudtunk?

A megfelelő, releváns információ beszerzése erőforrás igényes és speciális menedzsmentet, szakértelmet és felkészültséget igényel. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik az információbróker, és abban segít, hogy a vezető további érdemi feladataira koncentrálhasson.

Mikulás Gábor a Boss Magazin olvasói számára a magazin Információbróker-mellékleteinek (2001. november, 2002. november, 2003. október) szerkesztőjeként és szerzőjeként mutatkozott be. Neve számtalan cikkének, tanulmányának, előadásának és szakmai szervezői tevékenységének köszönhetően mára összeforrt az információbróker kifejezéssel. De hogyan is indult pályája?

Alapvégzettségem informatikus könyvtáros, hallgatóként szakmai gyakorlatomat Németországban és Hollandiában végeztem. Magyarországon a 80-as évektől a könyvtári és az információs szakma is egyre nagyobb figyelem fordul a menedzsment és a menedzsment-ismeretek felé. Barátommal, Mark Deckerssel 1991-ben a hollandiai Deventerben egy-egy korsó sör mellett elhatároztuk, hogy együtt írunk szakdolgozatot a könyvtári menedzsmentről. Elhatározásunkat tett követte, és projektünket, amelyet a TEMPUS is támogatott, 1992-ben a legjobb szakdolgozatnak járó IJselland-díjjal jutalmazták (a hazai megmérettetésben a dolgozat a futottak még kategóriáig jutott). Ezen opuszra épült az 1995-ben a "Bevezetés a könyvtári menedzsmentbe" majd következő három év alatt szerzett tapasztalatok és kutatómunka alapján 1999-ben a "Menedzsment - Bevezetés 7 vetetői teszttel és 222 információs és könyvtári példával" című könyv.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.