A megoldás nem problémaA coach nem oldja meg a vezetők problémáit, de segít megtalálni a megoldást az első kis lépésekhez. Ahogy Tukora Gábor, a Magyar Coach Társaság elnöke ars poeticáját idézi: valamely cselekvést megtanulni csak úgy lehet, ha megcselekedjük.

Beszélgetés Tukora Gáborral, az Első Magyar Coaching Intézet kiképző coachával, a Magyar Coach Társaság elnökével.

Mit jelent a coaching?

A coach edzőt, magántanítót jelent. Talán az edző szó az, ami leginkább lefedi e tevékenységet. Coachnak lenni azt jelenti, hogy segítünk másoknak elérni mindazt a lehetőséget, ami bennük van. Lehetővé tesszük, hogy saját erejükből bontakoztassák ki önmagukat, és az általuk kívánt irányba fejlődjenek. Erősíteni tudjuk másokban, hogy a gyakorlat terén hasznosítani tudják meglévő képességeiket és növeljük kezdeményezési kedvüket. Növeljük kezdeményezőkedvüket a változtatásra.

A változtatásra?

Ha jobbak akarunk lenni, nekünk kell változnunk, vagy másként cselekednünk. Valamit mindig pontosan ugyanúgy tenni és közben más eredményt várni, ez az őrület egyik képlete. Abban segítünk, hogy kliensünk megtegye az első lépéseket életének jobbá alakítására. Nem a megoldási minták nyújtására gondolok, csak az első kis lépés megtételére, aztán a következőére, mert minden egyes kis lépés után láthatóvá válik, hogy mi lesz a következő lépés. Kis változások gyakran vezetnek nagy változásokhoz. Első lépésként elegendő, ha valami kicsi dologban más(kén)t cselekszünk. Az a coachee, aki egy első sikerélményhez jutott, könnyebben fogja mozgósítani belső erőit. Elindítani. Ahogy Erich Fromm mondja: "Valamely cselekvést megtanulni csak úgy lehet, ha megcselekedjük. Nincs más módja." Minden probléma esetén vannak kivételes helyzetek, amikor a probléma nem lép fel. Ezek a kivételek segítenek abban, hogy változásra, megoldásra jussunk.

Mennyire ismert, vagy elismert a módszer alkalmazása a gazdasági életben?

A coaching szóval egyre többször találkozhatunk. 1998 óta, amióta coachinggal foglalkozom, hihetetlenül megnőtt azok száma, akik coachként dolgoznak, így a coaching lehetne ismertségén túl akár elismert is. Sajnos a piaci tapasztalat nem mindig ezt mutatja. Hogy mi is a coaching azt a coachok is másként látják. A coaching sokszor beleolvad a mentorálás fogalmába. Ami alapvetően nem baj, de a mentorálás nem coaching. Így a megrendelők sem feltétlen coachingot kapnak. További nehézség, hogy többen a fejlesztésekkel foglalkozók közül most coachingként értékesítik azt, aminek régebben más neve volt. Ez a régi bor az új hordóban kategória. Pedig attól, hogy egy technológiát mától coachingnak hívunk, még nem lesz jobb ízű. Bár ez így biztos képzavar.

.

Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.