Új európai stratégia a termékhamisítás ellenAz Európai Unió új stratégiát dolgozott ki a termékhamisítás ellen, s ennek egyik eleme, hogy ezentúl az e téren vétkes államokat beperelik majd a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Az Európai Unió új stratégiát dolgozott ki a termékhamisítás ellen, s ennek egyik eleme, hogy ezentúl az e téren vétkes államokat beperelik majd a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

Egészen eddig az EU egyfajta átmeneti időt hagyott a fejlődő országoknak, hogy teljesítsék a szellemi tulajdon védelméről, a termékhamisítás elleni határozott fellépésről szóló WTO-jogszabályokat. Ez az idő azonban - mint Pascal Lamy, az EU-bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja szerdán Brüsszelben újságíróknak elmondta - hamarosan véget ér.

Az EU-bizottság által szerdán elfogadott új stratégia meghatározza, mely országokban lenne a legfontosabb a cselekvés. Mindenek előtt Kínában, de Brazíliában, Thaiföldön, s két, az EU-hoz közeli államban, Oroszországban és Ukrajnában is. A perlés, a nyilvános bírálat mellett anyagi támogatást ígér, valamint segítséget az adott országokban lévő vámszervek dolgozóinak jobb kiképzéséhez.

Az Európai Unió becslései szerint a világkereskedelem 3-9 százalékát adják a hamisított termékek (táskáktól gépjárművekig, ruháktól CD- és DVD-lemezekig, sőt élelmiszerekig és gyógyszerekig ma már minden termékfajtánál megjelent e probléma), s mindez évente 200 milliárd euró kárt okoz e termékek jogos gyártóinak. A hatékonyabb fellépést azonban nem csak a gazdasági károk indokolják: mint Lamy mondta, a hamisított élelmiszerek, gyógyszerek már emberéleteket is követeltek.

2002-ben 90 millió euró értékben foglaltak le az EU vámszervei hamisított termékeket. Ezek többsége Ázsiából érkezett, s mint Lamy elmondta, különösen Kína ad okot aggodalomra, hiszen az innen érkező márkás termékek 20 százaléka hamisított. Az amerikai kormány szerint önmagában ez ötven milliárd dollárnyi kárt okoz a cégeknek világszerte: ennyivel kevesebb árút tudnak eladni.

Az EU szerint még Tajvanon, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Hongkongban és Dél-Koreában lenne szükség nagyon gyors és hatékony lépésekre a termékhamisítások visszaszorítására. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
A hamisítások miatt dühöngenek az európai cégek Kínában
Hamis termékek az áruházakban is
A hamis kínai termékek munkahelyek ezreit veszélyeztetik


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.