A Fly Balaton virágoztathatja fel a magyar tengert"Fly Balaton"-ra keresztelték a sármelléki repülőteret, és fejlesztésének új szakasza nyílik meg a működtetést 99 évre átvevő ír-magyar Cape Clear Aviation Kft. 1,5-2 milliárd forint értékű beruházása révén.

"A Cape Clear Aviation által vállalt működtetés és fejlesztés jelentős lendületet ad a balatoni régió további fejlődéséhez" - hangzott el Brendan McMahon, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövetének a működtetés átvétele alkalmából rendezett fogadásán, a Zala megyei Zalacsányban csütörtökön.

Gubicza Ágoston, a repülőteret működtető ír-magyar cég ügyvezető igazgatója közölte: a tulajdonos Sármellék és Zalavár önkormányzatától 99 évre megszerzett üzemeltetési jog, illetve a 1,5-2 milliárd forint értékű beruházás által a Balaton és a zalai gyógyfürdő övezetek turizmus-piacának jelentős bővítését tűzték ki célul.

Májusig az éjjeli közlekedést is lehetővé tevő navigációs berendezést kap az irányítótorony, emellett kivilágítják a 2,5 kilométer hosszú kifutópályát, októberig pedig elkészül az európai normáknak minden tekintetben megfelelő új terminálépület.

A fejlesztésekkel a Fly Balaton regionális nemzetközi kereskedelmi repülőtérré válik, amelynek évi utasforgalmát a jelenlegi 21 ezerről két-három éven belül 160 ezerre, az évtized végére pedig 400 ezerre kínják növelni.

Gubicza szerint 7-8, főként a fapados járatokban érdekelt légiforgalmi partnerrel tárgyalnak ezekben a hetekben: ebben az évben még csak charter gépek jönnének, 2006-ban már menetrend szerintiek is. Egyúttal tervezik a Budapest-Debrecen-Sármellék légikapcsolat létrehozását, illetve a Sármellékről külföldi üdülőhelyekre történő járatindítást is.

Sütő László, a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke úgy véli: a fejlesztés nyomán a Fly Balaton az ország második legnagyobb polgári repülőtere lehet, és ez eddig biztosított 300 millió forint kormányzati, illetve 65 milliós BFT-támogatás után további anyagi segítségre számíthat.

(MTI)


Olvasta már?hirdetés
Falba ütközhet a bika 2018-19-benFalba ütközhet a bika 2018-19-ben

Gyakran egy ábra sokkal jobb, mint akárhány leírt mondat, és most ismét beleakadtam egy fontos grafikonba.

.
hirdetés
elrejt
 
.