Az alkalmazottak fejében is éljen a vállalati stratégiaÓriási erőt jelenthet egy cégnek, ha dolgozói tudatában vannak a célkitűzéseknek, és ennek megfelelően értékelik át a munkát, mondta Robert S. Kaplan a Menedzsment Fórumnak.

[ajanlo=95][igazitas=left/]Robert S. Kaplan, a Harvard Business School professzora tizenöt évvel ezelőtt kezdett hozzá David P. Nortonnal közösen a Balanced Scorecard (BSC) mérőszámrendszer kidolgozásához, amelyet eredetileg csak kontrolling-módszernek szántak. A gyakorlati alkalmazás során azonban bebizonyosodott, hogy találmányuk nem csak a hatékonyságmérés, hanem a vállalatirányítás terén is új eszközt adott a vezetők kezébe.

A Balanced Scorecard egy olyan kiegyensúlyozott mutatószám-rendszer, amely gyors és átfogó képet ad egy vállalat működésének hatékonyságáról. A szisztéma a hagyományos pénzügyi vetület mellett figyelembe veszi a fogyasztói szempontok érvényesülését, a vállalat belső folyamatait, valamint az innovációs és fejlődési mutatóit is. A szerzőpáros legutóbbi, tavaly publikált műve az immateriális javakkal - például a humán- és az informatikai erőforrások - való gazdálkodás mutatószámait is beemeli a rendszerbe.

Kaplan professzor júniusban látogat Magyarországra, és első ízben tart majd hazánkban egész napos előadást a Balanced Scorecardról. A sajtó képviselőinek, így a Menedzsment Fórumnak is telefonon nyilatokozott a BSC-vel kapcsolatos kérdésekről a júniusi továbbképzést lebonyolító IIR konferenciaszervező cég jóvoltából.

Sikertörténetek a tőzsdén

Ugyan nehéz összefoglalni a több tucatnyi egyedi példát, de a Balanced Scorecardot alkalmazó vállalatok közül soknak a tőzsdei árfolyamain is meglátszott az újítás, mondta el Kaplan professzor. A legsikeresebb cégeket a Balanced Scorecard Hall of Fame (a "Balanced Scorecard Hírnév Csarnoka") tömöríti: ennek az elit klubnak mintegy ötven társaság a tagja. Némelyikük tőzsdei értéke a szakmai átlag kétszeresénél is gyorsabban nőtt a mérőszámrendszer bevezetését követően, vagy pedig piaci részesedésüket tudták kiugró mértékben növelni.

A sikertörténetek között a professzor a világ egyik legnagyobb autógyártó konszernjét említette kiemelkedő példaként, amelynél a hatékony változásmenedzsmentben volt kulcsszerepe a BSC-nek. A cég amerikai részlege élére 2000-ben egy német igazgató került, akit kezdetben bizalmatlanul fogadtak, ám az új főnök a BSC segítségével dolgozta ki az elkerülhetetlenné vált költségcsökkentést és az új stratégiát. A társaság néhány év leforgása alatt fordította át milliárdos nagyságrendű deficitjét milliárdos nyereséggé.

Vannak kevéssé ismert cégek is, amelyek a BSC-nek köszönhetően kaptak erőre saját piacukon. Kaplan professzor erre egy brazil bank esetét hozta fel példaként, amely a nagy európai bankhálózatok megjelenése után is erősíteni tudta pozícióját, illetve egy thaiföldi vegyipari vállalatot, amely autógumigyártóknak szállít be adalékanyagokat, és a BSC segítségével tudta versenytársai között a legalacsonyabbra leszorítani gyártási költségeit, valamint árait.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.