Diszkriminációhoz vezethet az önéletrajzhoz csatolt fotó


Annak ellenére, hogy egyre több munkáltató kíváncsi az állásra pályázók adatai mellett a jelentkezők fizimiskájára is, a szakemberek megkongatták a diszkrimináció vészharangját

Európa legnagyobb részén már természetes, hogy az állásra jelentkezők önéletrajzuk és motivációs levelük mellé fotót is mellékelnek. A legtöbben megelégszenek egy igazolványképpel, akadnak azonban olyanok is, akik az "itt tényleg jól nézek ki" fotóból vágják ki torzójukat, mint a legmegfelelőbb ajánlólevelet. A brit Marketing Professionals állásközvetítő szerint a gyakorlat már a szigetországban is gyökeret eresztett, noha eredményei vitatottak.

[ajanlo=128][igazitas=left/]
"Mint állásközvetítő mi is rendelkezünk a rajtunk keresztül állást keresők képeivel, de ezeket csak belső használatra tároljuk, mintegy emlékeztetőként. Soha nem adnánk ki őket egyetlen ügyfélnek sem" - nyilatkozta a Marketing Professionals vezetője. Az igazgató véleménye szerint teljesen mindegy, mennyire liberális egy ország, az embereket akkor is befolyásolja a külső. A diszkrimináció természetesen mindkét irányba működik. A munkáltató ragaszkodhat egy jelentkezőhöz pusztán az illető kora, neme vagy egyszerűen a külseje miatt, de ugyanezen tényezők hátrányunkra is válhatnak. A történelem során akadt már példa arra is, hogy valaki pontosan azért nem jutott hozzá az áhított munkához, mert túl szépnek találtatott, írja az onrec.com.

Az biztos, hogy előbb-utóbb a szerencsésebbje nem menekül a személyes találkozástól, ahol mindenre fény derül. Az interjún lehetőség van arra, hogy árnyaljuk az amúgy esetleg nem túl kedvező első benyomást. A diszkrimináció ilyen vagy olyan formában mindenképpen jelen van, a fotók mellőzésével azonban kapunk egy esélyt, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet, még akkor is, ha a természet nem volt hozzánk túl kegyes.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.