Szoftveres robotok vigyáznak a cégekreA piacfigyelés és a szövegbányászat az üzleti hírszerzés leghatékonyabb eszközei közé tartoznak. A Menedzsment Fórum összeállítása a vállalati információszerzés és -védelem témában szervezett konferencián készült.

A piacfigyelés és a szövegbányászat az üzleti hírszerzés leghatékonyabb eszközei közé tartoznak. A Menedzsment Fórum összeállítása a vállalati információszerzés és -védelem témában tartott konferencián készült, amelyet az Open Gates Hungary Kft. és az IBA Magyarország Kft. szervezett május utolsó két napján Visegrádon.

A magyar nagyvállalatok a globális átlagot meghaladó számban szembesülnek üzleti titkaik megsértésével, a kár pedig tízmilliárd forintos nagyságrendben mérhető - állítja a nemzetközi felmérések adataira hivatkozva Orbán Róbert. Az Open Gates Hungary Kft. ügyvezetője úgy látja, hogy az üzleti információk védelme és megszerzése hazánkban is egyre hangsúlyosabb kérdéssé válik, főképp a multinacionális vállalatok áldoznak nagyobb összegeket erre a célra. "A cégvezetőktől folyamatosan visszajelzést kapunk, hogy érzékelik a kockázatokat, és valamilyen szinten kezelik is ezeket a helyzeteket" - mondta a Menedzsment Fórumnak az ügyvezető.

[ajanlo=192][igazitas=left/]"Az ésszerűen rendszerezett információ a cég egyik leghatékonyabb erőforrása lehet. Ezt azonban professzionális eszközökkel tudássá kell alakítani, mert egyébként az információ elértéktelenedik" - hangsúlyozta Orbán Róbert. "Az üzleti információ fontosságát érzékelteti, hogy a vállalat tudásvagyona és szervezeti tőkéje akár megduplázhatja a cég könyv szerinti értékét. A megfelelő tájékozottság hosszú távon erősíti a vállalat versenyképességét" - mutatott rá.

Az ügyvezető szerint a leginkább veszélyeztetett vállalatok, például a bankok, biztosítótársaságok, a vegyipari és gyógyszeripari vállalatok, a high-tech szférában, autóiparban működő cégek vezetői jogosan tarthatnak attól, hogy vetélytársaik megpróbálnak üzleti titkaik birtokába jutni akár illegális úton is. Úgy véli azonban, hogy egy vállalat információéhsége akár legális és nyílt eszközökkel is 70-80 százalékban kielégíthető.

Robotizált piacfigyelés
A számítógépes figyelőeszközök szerepe felértékelődött az internetes világban, ahol óriási az információdömping - így látja ezt Miskolczy Csaba, a konferencia egyik előadója, aki szövegbányászati szoftverek gyártásával és piacfigyeléssel foglalkozik. "A piacfigyelő szoftverekre legfőképpen a fogyasztó-érzékeny szektorokban van szükség, ahol szoros versengésben állnak a szolgáltatók, gyorsan változhatnak az árak és a kínálat" - nyilatkozta a Menedzsment Fórumnak a TexLab Kft ügyvezető igazgatója. Ilyen például a távközlés és a dohányipar, energiaszektor és a fogyasztási cikkek piaca is.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.