A csapatépítés alapja a jó kommunikáció


A leghatékonyabb közösségekben minden csapatjátékosnak megvan a jól meghatározott szerepe, így van ez a hadseregben, a sportban és az egyházban, de a vállalati szférában is - derül ki az mfor.hu körképéből.

[ajanlo=229][igazitas=left/]A jó csapat ismérvei kísértetiesen hasonlóak a hadseregben, a sportban vagy az egyház terén, és ezek a szabályok egyúttal érvényesek a vállalati szférára is - ezt a következtetést lehetett levonni a Develor cég csapatépítés témakörben rendezett múlt heti vitaestjén, amelyen egymástól távol eső szervezettípusok vezetői vettek részt. Egy jó közösség kiépítéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a tagok azonos érdekek mentén mozogjanak, a szereplők világosan lássák a célt, amelynek elérésében mindenkinek ismerni kell a feladatát, illetve a hatékony kommunikáció - ebben egyetértett Dr. Makrai Tibor, alezredes, cspatépítő tréner, Kiss Lenke, volt válogatott kosárlabdázó és Bölcskei Gusztáv püspök.

Az agresszió csapatellenes

Dr. Makrai Tibor, alezredes, csapatépítő tréner, volt NATO-tiszt szerint a hadseregben létkérdés, hogy a hierarchia jól működjön: a feladatot közösségben kell megoldani, folyamatosan alkalmazkodni kell egymáshoz. Ugyanakkor kellenek az individuumok is, akiknek van bátorságuk adott esetben változtatni a parancson, mert a "szellem csillogása" nélkül a sereg kiszámíthatóvá válik, és előbb utóbb legyőzik.

Dr. Makrai Tibor úgy véli, az agresszív ember nem lehet jó csapatjátékos, korszerű hadsereg nem is vesz fel ilyen egyént: az idegenlégiónál például legtöbbször nem a fizikai alkalmatlanság, hanem a személyiségjegyek miatt utasítják el a jelentkezőt.

"A katonát leginkább nem a haza vagy a zászló motiválja, hanem a bajtárs. Legfőbb vágya, hogy társaival közösen életbe maradjon; a vezetőjétől csak azt várja el, hogy jó szakember legyen, és épségben vigye őket haza" - hangsúlyozta a volt NATO-tiszt. "Fantasztikus dolog, ahogy a vezér erőt tud adni a katonának pusztán azzal, hogy a szemébe néz, megérinti" - tette hozzá a tréner, aki szerint ez a módszer a vállalati szférában is kiválóan alkalmazható.

Az emberek közötti kommunikációban szerinte a legnagyobb baj az, ha a partnerek nem hallgatják meg egymást. Különböző tréningekkel, életszerű helyzetekkel, konfliktusok közös megoldásával ezt a képességet fejleszteni lehet. A közösségekben gyakran épp azok a láncszemek tudják a helyes megoldást, amelyek rendszerint nem is mondják el a véleményüket, mert megszokták, hogy úgysem figyelnek oda rájuk -hangsúlyozta az mfor.hu-nak.

Az együttműködés a lényeg

Kiss Lenke, volt válogatott kosárlabdázó, utánpótlás-nevelő szerint a sportban nem feltétlenül a sok jó játékosból lesz kiváló csapat, hanem ha mindenki megtalálja a helyét a közösségen belül. "Két jó együttes közül az győz, ahol gördülékenyebb az együttműködés" -mutatott rá. A jó csapatjátékos szerinte alázattal közelít a feladat felé, átsegíti a nehézségeken a csapattársakat, megfelelő tudással és képességekkel rendelkezik a munkához.

.

Olvasta már?hirdetés
Egy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésreEgy szlovén franchise rárepül a magyar informatikusképzésre

Igazi buzzword lett az informatikushiány, így nem csoda, hogy egyre több cég száll be a képzésébe.

.
hirdetés
elrejt
 
.