Szakmailag is megéri a cégeknek a diákmunka


Bár a középiskolások számára most van a csúcsidőszak, a diákmunkaerő alkalmazása korántsem számít csupán a nyári szezon jellegzetességének. A cégek egész évben kínálnak pozíciókat a felsőoktatási intézmények hallgatóinak, és a kétkezi munkák mellett egyre inkább számítanak a szakmai tudásra is.

Magyarországon a becslések szerint országosan százezer diák keresi fel az iskolaszövetkezeteket és vállal munkát. A nyári csúcsidőszak június közepétől kezdődik, ekkor jellemzően a középiskolások rohamozzák meg a diákszövetkezeteket. Ilyenkor körülbelül nyolcszor-tízszer annyi érdeklődő keresi fel az irodákat, mint máskor. Ez azt jelenti, hogy napi ötszáz-ezer munkát kereső diák jelentkezik egyetlen helyen.

[ajanlo=213][igazitas=left/]Általánosságban elmondható, hogy a hazai fiatalok körében a jól fizető és a nagyobb egyéni szabadságot adó munkák a népszerűek, illetve az olyan tevékenységek, amelyekben szakmai ismereteiket kamatoztathatják. Ennek megfelelően keresettek az irodai, adminisztratív munkák, a fordítás, a tolmácsolás és a műszaki ismereteket igénylő feladatok.

A nagyobb iskolaszövetkezetek több ezer partnerrel tartják a kapcsolatot, és évente úgy 100-150 cégnek közvetítenek ki diákokat. A megrendelők köre igen széles: a multinacionális cégektől kezdve megtalálhatóak a magyar kis- és közepes vállalkozások is.

Gyorsan, de kevés pénzt


mfor.hu gyűjtés
Tizenöt éves kor alatt nem lehet munkát vállalni: munkaviszonyt csak a tizenötödik életévüket már betöltött, nappali tagozatos tanulók létesíthetnek a nyári szünet idejére - 16 éves korig a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges. A fiatalkorúak, azaz a 18 év alattiak naponta legfeljebb nyolc órát, hetente 40 órát dolgozhatnak, éjszakai munkát - 22 és 6 óra között - egyáltalán nem végezhetnek.


Diákmunkával nem lehet nagyon nagy összegeket zsebre vágni, azonban a bruttó és a kézhez kapott, nettó összeg között nincs nagy különbség. Ötvenezer forintig a bruttó bérből egy százalékot vonnak le, e felett pedig 19 százalék adó terheli a diákmunkával keresett összeget. Az iskolaszövetkezetek azonban elintézik az adminisztratív feladatokat, és ami a legfontosabb: az elvárásoknak megfelelő teljesítés esetén kezeskednek a munkabér kifizetéséről, akkor is, ha a megbízó esetleg nem fizet.

A Mobilitás Ifjúságkutatási Iroda (a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet jogutódja) által készített "Ifjúság 2004" gyorsjelentés szerint az oktatásban részt vevő fiatalok mintegy kétharmada dolgozik a tanulás mellett.

A kutatás során vizsgált 15-29 éves fiatalok kétötöde, azaz 39 százalékuk volt már foglalkoztatott, ugyanakkor további 5 százalékuk mondta azt, hogy egyszerre tanult és dolgozott is már. A foglalkoztatottak durván a két legidősebb korcsoport között oszlanak meg, vagyis kétharmaduk a 25-29, és közel egyharmaduk a 20-24 évesek közül kerül ki, míg a 15-19 évesek aránya a dolgozók között összesen 2 százalék volt.

.

Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.