Komoly károkat okoz a munkahelyi stresszMagas a menedzsereket érő munkahelyi stressz, ám a vállalkozóknak - talán mert a maguk gazdái - e tekintetben jók a mutatói - derült ki a Semmelweis Egyetem felméréséből. A mentális szinten ható munkahelyi stressz növeli a halálozást, számol be a Világgazdaság.

Nagy a menedzsereket érő munkahelyi stressz, ám a vállalkozóknak - talán mert a maguk gazdái - e tekintetben jók a mutatói - derült ki a Semmelweis Egyetem felméréséből. A mentális szinten ható munkahelyi stressz növeli a halálozást, számol be a Világgazdaság.

[ajanlo=233][igazitas=left/]Felmérések szerint hihetetlen különbségek vannak az ország egyes régióiban az dolgozókat ért stressz tekintetében a kistérségek kárára. Megfigyelték, hogy az alacsonyabb társadalmi rétegbe tartozóktól fölfelé haladva javul a helyzet.

A krónikus stressz miatt mentális járvány fenyeget a munkahelyeken, emiatt nő az aktív korúak szív- és érrendszeri halálozása. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete felhívta a figyelmet, hogy - vélhetően a munkahelyi bizonytalanság és a stressz miatt is - tavaly az egy évvel korábbinál százötvennel több munkaképes korú vasutas halt meg Magyarországon.

Az Európai Unió 15 tagállamában 2002-ben a stressz által okozott gazdasági kár húszmilliárd euró volt. Emiatt döntöttek arról, hogy 2006-ig meg kell valósítani az egészséget támogató munkahelyek programját, amelyhez vezetésre alkalmas főnökök kellenek. Az ilyen munkahelyek jellemzői: a dolgozók tisztelete, különbözőségük elismerése, autonómiájuk elfogadása, a folyamatos tanulás, a változások kezelése valamint a nem alacsony és nem túlzott terhelés, olvasható a Világgazdaságban.


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.