A megújult pályákkal befuthat a hazai lóversenyA jelenleg veszteséges lóverseny üzletág felfuttatását reméli a Nemzeti Lóverseny Kft. az 1925-ben épült Kincsem Park teljes megújulásától, amelynek hétvégi avató rendezvényén, a 83. Magyar Derbyn több mint 33 millió forint volt a fogadási forgalom, tudta meg az mfor.hu.

Közép-Európa legkorszerűbb lóversenykomplexumát az átépítésre meghirdetett nemzetközi tender nyertese, a francia Bouygues cég hét év alatt két részben építette fel. Elsőként egy 1200 méteres ügetőpályát, 2000 méter gyeppályát és 1800 méter homokpályát alakított ki. Ezt követően 2003-tól mostanáig a pálya műemléki védettséget élvező klasszicista létesítménye elé egy hétezer négyzetméteres új tribünt és 430 ló befogadására alkalmas istállókat épített fel.

[ajanlo=276][igazitas=left/]Az állam és a francia cég által 1998-ban kötött 3 milliárd forint értékű bartell-szerződés értelmében a Bouygues a Kincsem Park "átöltöztetése" fejében megkapta a Kerepes út 9. szám alatti ügetőpályát. A 120 ezer négyzetméteres terület átalakítását, fejlesztését kormányhatározat tiltotta meg. A Kerepes úti ingatlanon az új tulajdonos a tervek szerint bevásárlóközpontot, szállodát és irodaházat épít.

A vasárnap avatott, a legkorszerűbb elvek alapján épített új Kincsem-pálya Közép-Európában a legmodernebb létesítmény, Európában is a legnagyobbak között helyezkedik el. Az ultramodern - az USA-ban, Kanadában és Svédországban is alkalmazott - trend szerint a Parkban az ügető- és a galopp-pálya együtt vannak. A terveket a világszerte ismert Philip Monet francia építész dolgozta ki.


Mfor gyűjtés 1.
A legyőzhetetlen

A Kincsem Park névadója, a Kincsem nevű hazai tenyésztésű ló az 1880-as években született, anyja kivételével minden őse angol földön látta meg a napvilágot. Sokan emlékeznek rá, ugyanis a világon egyedüliként mind az 54 futamon, amelyen részt vett, nyert is. A pálya ezelőtt több mint 30 évvel vette fel a nevét Kincsem születésének századik évfordulója alkalmából.A kicsit mostoha, botrányoktól sem mentes üzletágnak Magyarországon jót tett a hétvégi rekordfogadás, az ügetőpálya "bolondjai" ugyanis összesen 33 millió forintot tettek meg (az átlag 10-15 millióhoz képest) a futamokon. A lóverseny üzletág problémái többek között abból adódtak, hogy a közös tulajdonlású terület kisebbségi tulajdonosa, a Ficsór Kft. nem járult hozzá az építkezés megkezdéséhez. A kibontakozó pereskedés évekig hátráltatta a munkákat.

A Nemzeti Lóverseny Kft. forgalma idén eddig 1,5 milliárd forintnál tart. Ahhoz, hogy az üzletág nyereséges legyen, el kell érni a 3 milliárdot - nyilatkozta a Menedzsment Fórumnak Farkas Ferenc, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetője. Az állami cég büdzséjét a költségvetésből tavaly mintegy 500 millió forinttal kellett megtámogatni, amelyből a Kft. a tréningpályák karbantartását és egyéb kiadásokat fedez.

A veszteségeket az okozza, hogy a feltett pénzekből igen kevés marad meg a szervezőknek. Az összeg 70 százalékát a Kft. visszafizeti a fogadóknak, a megmaradó 30 százalékból 28 százalékot a versenydíjra költi. A 95 százalékban privát lófuttatóknak igencsak nagy szükségük van erre a bevételre, ugyanis ők is veszteségesen, 500-600 millió forintos deficittel működnek.

.

Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.