Magánkézbe kerülhet a hazai lóversenyzésA privatizációra évek óta esélyes, mintegy 55 milliárd forint értékű hazai lóverseny üzletág jövőjét a kormány várhatóan néhány hónap múlva tárgyalja, értesült az mfor.hu.

A Menedzsment Fórum nem hivatalos értesülései szerint az állam nagy valószínűséggel eladná a hazai lóverseny üzletágat. Ezzel kapcsolatban az ÁPV Rt. cáfolni és megerősíteni sem tudott, ugyanis a májusban elkészített, a hazai lóversenyhagyományok megőrzését szolgáló előterjesztés-tervezetében több lehetőséget is számba vett. Ennek nyomán a lóverseny üzletág magánosításáról vagy továbbra is állami kézben tartásáról várhatóan idén ősszel dönt a kormány - tájékoztatta az mfor.hu-t az ÁPV Rt.

[ajanlo=289][igazitas=left/]A privatizáció kérdése legfőképpen azért merülhet fel, mert az államnak nagy terhet jelent a Nemzeti Lóverseny Kft. folyamatos veszteségét kiegyenlíteni, amely általában eléri az évi félmilliárd forintot. Az üzletág jövőjéről több változatot is "csiripelnek a madarak": az állam továbbra is támogathatja a lóversenyzést, bővítheti a mostanáig csak Budapestre koncentrálódó fogadóhálózatot (akár magánkézbe adással), emellett a teljes körű privatizáció is szóba jöhet.

Az állami tulajdonban lévő hazai lóversenyzés vagyonát hivatalosan eddig még nem mérték fel. Becslések szerint az ingatlanok összértéke 45-50 milliárd forint körül lehet. Ebben benne van többek között a Kincsem Park 7000 négyzetméteres új modern infrastruktúrája is. Az állami monopóliumban lévő lóverseny-fogadási jog újabb 5-6 milliárd forintot ér.


mfor.hu körkép
A lóverseny üzletág ingatlanvagyona:
  • Az Albertirsai úti Kincsem Park 7000 négyzetméteres modern infrastruktúrája, a komplexum területén található klasszicista épület, a Hild József tervezte tribünök, 650 fős istálló (amely egy része még 1925-ben épült), további épületek.


  • Az alagi 230 hektáros terü-leten: 400 ló befogadására képes istálló, az 1890-es években angol mintára épült kúriák.Szécsi Rezső, a Magyar Lovaregylet főtitkára az mfor.hu kérdésére elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az ÁPV Rt. eladja az Albertirsai úti telephelyű Nemzeti Lóverseny Kft.-t és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-t. "Az ágazat privatizációja mindig lebegtetett történet volt" - tette hozzá. A főtitkár szerint nem világos, hogy amennyiben sor kerülne az eladásra, egyáltalán mit értékesítenének: az épületegyüttest vagy a fogadásszervezést.

Farkas Ferenctől, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: tényként egyedül az 1998-ban hozott kormánydöntés kezelhető. Az kimondja, hogy a magyar lóversenyfogadást szervező Kft.-t koncesszióba kell adni: pályázat útján a száz százalékos állami tulajdonban lévő fogadási jogot 10 évre egy olyan befektető kapná meg, amely az országos fogadást kiépíti és üzemelteti. Erre eddig még nem került sor, többek között a Kincsem Parkban történt beruházások miatt. A szerencsejáték koncesszióba adására nem nagyon van példa Európában.

A Nemzeti Lóverseny Kft. veszteségeinek kiegyenlítésére ingatlanainak egy részét már értékesítették. Hét évvel ezelőtt például a Kerepesi úti ügetőpályát adták el a francia Bouygues építőipari vállalatnak. A cég az 1998-as szerződés értelmében félmilliárd forintot fizetett, továbbá

a két hete átadott Kincsem Parkot

- egy hét éves beruházás keretében - teljesen felújította.

.

Olvasta már?hirdetés
370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap370 milliárd dollár vált semmivé 10 nap

A szerdai nagy zuhanást követően csütörtökön inkább kivárás jellemezte a Bitcoin piacát.

.
hirdetés
elrejt
 
.