Hamisított E-listák: már nem tudjuk, mit eszünk


Divattá vált az utóbbi időben az egészségkárosító E-számok listaszerű közzététele. A tudományos alapot nélkülöző, hamis listák hátterében valószínűleg konkurenciaharc áll, írja a Napi Gazdaság.

[ajanlo=474][igazitas=left/]Konkurens cégek piacszerzési manőverei állhatnak a hamisított E-listák hátterében, fogalmazott Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet toxikológiai osztályának vezetője. A hazai élelmiszeradalékanyag-előírások összhangban vannak az uniós szabályokkal, biztosítják a fogyasztók védelmét. A valótlan listák azonban bizalmatlanságot ébresztenek a fogyasztókban.

A listák "ártalmatlan", "gyanús", "veszélyes", "egészségkárosító" és "rákkeltő" kategóriába sorolják az E-számokat, s példákkal is illusztrálják, miből ne fogyasszunk. Mivel az E-számokról igen keveset tud a fogyasztó, így számára a felsorolt élelmiszerek, az ismert márkák jelentenek kézzel fogható információt. Egy-egy lista olvasása után a fogyasztók átmenetileg tartózkodnak bizonyos termékek vásárlásától.

Az adalékanyagok felhasználása szigorú szabályokhoz kötött, törvény írja elő, adott célra mi alkalmazható. Az antioxidánsok többek közt a zsírok avasodását, zöldségek elszíneződését gátolják, míg az emulgeáló anyagok, stabilizátorok az élelmiszerek állagának kialakítását segítik. A kívánt hatás eléréséhez az élelmiszerekben ezred, tízezred résznyi mennyiség is elegendő egy-egy adalékból. Az anyagok többsége természetes vagy természetes eredetű, a mesterséges összetevők biztonságát megfelelő állatkísérletek és biológiai tesztek eredményei szavatolják, olvasható a Napi Gazdaságban.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.