Eltűnt márkanevek: Julius Meinl, Skála Divat, KeravillA tőkehiány és az újabb kihívások keresése is oka lehet annak, ha valamely társaság kivonul egy régióból vagy egy üzleti szektorból, derül ki az mfor.hu összeállításából. A Meinl család érdekeltségéhez tartozó áruházlánc ugyan megszűnik, de a brandnevet viselő bank és ingatlankezelő továbbra is sikeresen működik.

Új perspektivákat keres a Meinl

A hét elején a tőzsdén jegyzett Julius Meinl International befejezte csehországi kivonulását, ottani 56 ingatlanját a holland Ahold kiskereskedelmi láncnak adta el. Több mint egy hónappal ezelőtt a Meinl kilenc dél-lengyelországi nagyáruházát a Tescónak értékesítette. Jelenleg már csak a bécsi Grabenen található Meinl-üzlet, vagyis a cég az élelmiszer-kiskereskedelmi üzletágból gyakorlatilag teljesen visszavonult. Magyarországot 1999-ben hagyta el a Match szupermarketek "kedvéért".

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke szerint nem mindig a csődközeli helyzet az oka annak, ha egy cég megszünteti tevékenységét valamely szektorban. "A kivonulást eredményezheti, hogy nincs elegendő tőkéje a fejlesztésre, nem tud versenyképes maradni az árakban vagy nem lát perspektívát az üzlettípusban. A vállalat tulajdonosi köre úgy ítélheti meg: a pénzét más ágazatban jobban tudja kamatoztatni" - nyilatkozta az mfor.hu kérdésére.

[ajanlo=1102][igazitas=left/]Feltehetően ez utóbbi elgondolás alapján dönthetett úgy a Meinl, hogy "elpártol" az élelmiszerforgalmazástól, hiszen az 1923-ban indított banki, illetve az 1997 óta folytatott ingatlan-üzletági tevékenységében sikereket könyvel el.

Egyes vélemények szerint azonban a Julius Meinl, amely az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb élelmiszeripari konszernje volt, a huszadik század végére nem fejlesztett ki elég nagy hálózatot. Vagyis későn ismerte fel a Közép-Kelet-Európában rejlő lehetőséget, és kénytelen volt a "betolakodó" nagyoknak - Wall Mart, Tesco, Carrefour, Cora, Auchan - átengedni pozícióját.

Eredmények a bank- és ingatlanszektorban

[ajanlo=1103][igazitas=right/]A Meinl Bankot Ausztriában a legjelentősebb pénzintézetek között tartják számon, elsősorban kelet-európai ügyfelekre épít, 82 év óta a legjobb eredményt produkálta 2004-ben. A családi dinasztia Meinl Europa Land nevű ingatlankezelő cége, amely szintén térségünkre összpontosít, főként kereskedelmi célú ingatlanokat ad ki.

A csoport Magyarországon 45 ingatlannal, elsősorban bevásárlóközpontokkal rendelkezik, ezek együttes értéke mintegy 100 millió euró. Az ingatlankezelő tulajdonában a régióban 180 ingatlan áll, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában, Oroszországban és Magyarországon - nyilatkozta korábban Eduard Precht, a Meinl European Land Group ügyvezető igazgatója.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.