Bankolás a neten: hamis kártyák, ellopott adatok


Egyre többen fizetnek bankkártyával vagy vásárolnak az interneten, ám könnyen kár érheti azt, aki nem körültekintően teszi mindezt. A hazai cégek 78 százaléka már él az elektronikus bankolás lehetőségével, derül ki az mfor.hu körképéből.

[ajanlo=1342][igazitas=right/]A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint hazánkban eddig még nem volt jellemző a nagyszámú netes csalás, ám fel kell készülni arra, hogy az esetek száma emelkedni fog.

Ötből négy cég már a neten bankol

A kockázat növekedésére azért számítanak a szakértők, mert az országban már 450 ezren vesznek igénybe rendszeresen e-banki szolgáltatásokat. A GKI Gazdaságkutató idén januárban publikált felmérése szerint a magyarországi pénzintézetek internetes folyószámla-szolgáltatásait 2004 szeptember végén már 436 ezer lakossági és 65 ezer vállalati ügyfél használta: előbbi 43, utóbbi 24 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalati pénzügyek piacáról a GfK Piackutató Intézet tanulmánya megállapítja, hogy gyorsan növekszik az internetet banki tranzakciókra is használó cégek száma: 78 százalékuk él az elektronikus bankolás lehetőségével.

Az elektronikus bankolás rohamos terjedésével egyenes arányú az ilyen szolgáltatásokat igénybevevők kockázatának növekedése is. A nemzetközi szervezet bűnözés máris rátelepült az internetre, az elektronikus bűnözésre specializálódott bandák "dolgoznak" világszerte.

Milliárdos károkat okozhat a számítógépes bűnözés

[ajanlo=1343][igazitas=left/]"A bűnözés mintegy nyolcvan százalékát az anyagi haszonszerzés motiválja. A pénzszerzés módszerei a lehetőségekhez igazodnak" - írja tanulmányában Kunos Imre ezredes, az ORFK Elemző és Koordinációs Igazgatóság igazgató-helyettese. A számítógép-használat természetessé válása, a számítógépes rendszerek nem kellő védelme, az internet mindennapos használata párosulva az illegális haszonszerzés vágyával előrevetíti annak képét, hogy a számítógépes bűnözés egyre nagyobb teret nyer a hazai bűnözési statisztikában is. Bár ma még statisztikai módszerekkel prognosztizálni nem lehet, de a tapasztalati tények arra utalnak, hogy milliárdos károk bekövetkezése várható.

A PSZÁF tapasztalatai szerint internetes csalásnál tulajdonképpen ugyanaz történik, mintha valakinek a pénztárcáját lopnák el a zsebéből, mert nem volt eléggé körültekintő, azzal a nagy különbséggel, hogy az internetes csalások módszerei és azok kivédésének lehetséges eszközei folyamatosan változnak, fejlődnek.

Ma még ezen a területen a kárt szenvedettek felelőtlen adatkezelése szerepel fő okként. Például nem vigyázunk eléggé bankkártyánk PIN-kódjára, vagy éppen az internetes vásárlás során adunk meg illetéktelenek számára olyan adatokat magunkról és számlánkról, amivel aztán visszaélnek.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.