Alkoholos karácsonyi partik: sokba kerülhet a macskajajA dolgozók a közös rendezvényeken nemcsak a hangulatot emelhetik az alkoholfogyasztással, de egyben a feszültséget is levezetik. A túlzott italozás azonban nemcsak év közben, de még a karácsonyi rendezvényeken is több kárt okozhat, mint hasznot.

A brit cégvezetők is tudják, hogy egy jól megszervezett karácsonyi parti - a közös ünneplésen túl - a dolgozók megjutalmazását is jelenti, egy hosszú átdolgozott év után. Idén karácsonykor azonban az Egyesült Királyságban a legfontosabb kérdés az alkohol beiktatása, vagy elhagyása az ünnepi menüből. Nemrég vezették be ugyanis azt a rendeletet, hogy az eddig egységesen 11 óráig nyitva tartható pubok és italboltok mostantól akár non-stop is üzemelhetnek. Alkohol terén ugyanis a brit munkavállalók sem mutatnak sokkal nagyobb önmérsékletet, mint magyar honfitársaik.

Nagy-Britanniában - az ünnepi szezonon kívül - a cégek mintegy 46 százalékának voltak már problémái alkoholizáló munkavállalóik miatt. A brit dolgozók 13 százaléka fogyasztott már illegális szereket, ami azt jelzi, hogy nem hagyhatják figyelmen kívül a problémát a munkaadók. Azok a vezetők, akik húzódoznak a karácsonyi partik szervezésétől, leginkább az alkohol negatív hatásaival érvelnek.

A vállalati bulik állandó résztvevője ugyanis az alkohol, amelynek túlzott fogyasztása számos kellemetlenség velejárója. A hangulat emelkedésével párhuzamban a viselkedési szabályok is lazulnak. Az ital hatása azonban a józanabb kollégák szemszögéből kényelmetlen, de rosszabb esetben úgy érezhetik, hogy zaklatják őket az alkoholos befolyásoltság alatt lévő kollégáik.

Több munkajogi eset elindítója volt már céges karácsonyi ünnepség, ahol a felperes a vállalati rendezvényen elszenvedett sérelmei miatt indíttatott eljárást. Ez pedig - ítélettől függetlenül is - rossz hírbe hozza a vállalatot. A törvény előtt a karácsonyi rendezvények munkahelyi tevékenységnek minősülnek, így a vállalatot is terhelheti a felelősség a történtekért.

A FirstAssist munkaegészségügyi szervezet felmérése szerint mintegy 14 millió munkanap veszteség van egy évben az Egyesült Királyságban alkoholra visszavezethető okok miatt. Becslések szerint ez 2 milliárd font kiesést jelent a brit gazdaságnak. Ezért még inkább fontosnak tartják, hogy a munkaadók pontos szabályokat alkossanak a karácsony közeledtével minden egyéb céges rendezvényre - ahol nem az irodai szabályok a mérvadók - az alkohol- és drogfogyasztással kapcsolatban.

Ausztriában is fontos problémának tartják a munkahelyi kábítószer- és alkoholfogyasztást, mivel az nemcsak az egyénnek, hanem a vállalatoknak és az egész gazdaságnak okoz károkat. Az alkoholisták tizenhatszor gyakrabban hiányoznak a munkahelyükről, két és félszer gyakrabban betegszenek meg, és három és félszer gyakrabban éri őket munkahelyi baleset.

A kamara elnöke szerint az osztrák vállalatoknak munkanaponként közel 2,9 millió euró veszteséget okoznak ilyen károk, ami egész Ausztriára kivetítve évente 730 millió euró. Az alkoholizmus gyakran a szakember elvesztéséhez vezethet, hiszen tapasztalt munkatársaktól kell megválni.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.