Demján: A gazdagok pénze nélkül nincs felemelkedés


Az a hír járja, hogy sosem pihen. Mégsem hajtja magát. Ébren álmodik, gyakran álmában is terveket sző. "Nem vagyok munkamániás, csak szerencsém van, mert a munkám a hobbim és a szenvedélyem egyben. Az alkotás feldob, pihentet" - árulja el az önmagáról keveset nyilatkozó Trigránit-vezér. Neve fogalom, a siker szinonimája. Az mfor.hu idei közönségszavazásán immár másodszor Demján Sándor nyerte el a legnépszerűbb hazai gazdag címét. Szoros versenyben előzte meg Csányi Sándort. Egy ponton azonban torony magasan nyert: olvasóink őt tekintik a társadalom számára leghasznosabbnak a magyar nábobok közül.

- Gratulálok. Számítanak még a címek, a kitüntetések?

- Köszönöm az mfor.hu olvasóinak a szavazatokat. A bizalmat. Ez például számít, mert egy internetes fórum elsősorban a jövő demokráciájának színtere. Az sem közömbös számomra, hogy nálam fiatalabb korosztály értékítéletét fejezi ki. Ebben már nincs skálás nosztalgia. Bevallom, meghat a figyelmük.

Egyébként a díjak nem különösebben érdekelnek. Aki ismer, tudja rólam, hogy 1980 óta a Széchenyi-díjon kívül semmiféle állami kitüntetést nem fogadtam el.

- Nálunk a gazdagokat idegenkedés, irigység, helyenként utálat veszi körül.

- Ez is az értékválság intő jele. Kanadában, ahol gyakran megfordulok, de másutt is, ahol a siker megítélése a helyén van, az emberek büszkék a gazdagokra. Tudják, hogy éles nemzetközi versenyben állják a sarat, és az otthon befektetett tőkéből munkahelyet teremtenek, adójukból jelentős hányad visszajut a társadalomnak.

Nálunk a szocializmusnak becézett hosszú évtizedek alatt valójában állammonopolista rendszer működött, mely a szép eszmék hirdetése mellett a szegénység egyenletes terítésével adott mértéket. Egy idő után, mikor már nem volt mit teríteni, a rendszer kimúlt. Kiderült róla, hogy nem működőképes. Balszerencsénkre többek között rajtunk próbálták ki. A kísérlet nem sikerült, ennek isszuk a levét, elsősorban a meggyökeresedett észjárásban.

- Nem lehetséges, hogy amíg három millió szegény ember keresi, de nem találja a boldogulását az országban, addig nem fog javulni a gazdagok megítélése?

- A megélhetési gondokkal küszködők tömegének fölemelkedése sem megy erős nemzeti tőke nélkül. Én akkor lennék nyugodt, ha azzal a cégértékkel, mellyel most a topon tartanak számon, nem jutnék be az első kétszázba sem.

- Miért baj, hogy például a leggazdagabb román, az egykori híres teniszező, Tiriac beismert vagyonának a mi Csányink vagyona a negyedrészét sem éri el?

- Mert azt jelzi, hogy a hazai tőke még nem elég erős. Meg kell érteni, a nemzeti tőke itt marad. Sokkal inkább marad, és nekünk dolgozik, mint a multinacionális. Befektetései révén munkahelyet, alapítványokat, ösztöndíjakat ad az országnak. Az identitásunk megőrzéséhez a megmaradáshoz gazdag ország kell. Fejlődés. A tömegek ott emelkednek fel, ahol egyre több vagyonos ember él. Kipróbáltuk az egyenlősdi világát, amelyben mindenki alkalmazott volt. Nem vált be. A modern kapitalizmus ezzel szemben életképesnek bizonyult.

Félreértés ne essék! Ez nem jelenti azt, hogy a mostani volna minden világok legjobbika. Tele van igazságtalansággal, működési zavarokkal. Soros György barátommal vállvetve bíráljuk a létező kapitalizmus vadhajtásait. Az egész világ az útkeresés izgalmas, helyenként keserves időszakát éli. Azt azonban határozottan mondhatom: oktalanság a gazdagodásban keresni a bajok gyökerét. A gazdagok pénze pörög a gazdaságban, enélkül nincs felemelkedés.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.