Munkahelyi stresszoldás: a pszichológustól a bridzsezésig


A magyar vállalatok közül sokan felismerték már, hogy a dolgozók stresszeltsége negatívan hat a teljesítményre. A Raiffeisen Banknál például pszichológus, a Magyar Telekomnál pedig tréningtanácsadó vigyáz a dolgozók mentális egészségére, derül ki az Atlantis Child tréningcég és az mfor.hu körképéből.

Túlterhelten

Ma már a kis cégeknél sem ritkaság, hogy a munkatársak az egész hét során felgyülemlett gőzt közös focival vagy kosarazással engedik ki. De léteznek speciális módszerek is a bajok megelőzésére, illetve kezelésére.

A Raiffeisen Banknál például arra is figyelnek, hogy a belső terek színvilága kellemes legyen a szemnek, a vibráló árnyalatok ugyanis fölösleges feszültséget kelthetnek. A pénzintézet 10 éve pszichológust foglalkoztat, akivel a szorult helyzetbe kerülők személyesen is megvitathatják problémáikat, illetve akitől életvezetési tanácsokat kapnak.

Tizenkét óra a lelki egészségért

A Magyar Telekom az egyik egészségpénztárt bízta meg a foglalkoztatottak stresszeltségének "karban tartásával". A távközlési cégnél munkaidőben lehet részt venni egy 12 órás stresszkezelő tréningen, illetve szükség esetén egyéni tanácsadásban.

Dr. Purebl György, a Dimenzió Egészségpénztár stressztanácsadójától az mfor.hu megtudta: a tanfolyam elvégzése után láthatóan megváltozik az emberek hozzáállása a konfliktusokhoz. "Jobban tudnak kommunikálni, alkalmazkodni a munka közben felmerülő új helyzetekhez, nő teljesítőképességük és elégedettebbekké válnak". A szakértő részt vesz egy kutatásban, amelynek célja felmérni, mennyire tartós ez a nyereség.

Sportolással megújulni...
Kevesebb stresszel nő a hatékonyság

[ajanlo=1462][igazitas=right/]Dr. Purebl György szerint stressztűrő-képesség tekintetében igen változóak az emberek: van akinek a monoton feladatok, másoknak az új kihívások okoznak feszültséget. A legnagyobb terheltség azokban a munkakörökben dolgozókat éri, akik emberekkel találkoznak, illetve középvezetői feladatokat látnak el.

A munkahelyi stresszt azok a tényezők csökkentik leginkább, amelyek egyben a szervezet hatékonyságát is fokozzák, teszi hozzá. A munkaadó akkor tette meg a szükséges lépéseket a védekezésre, ha motiváción alapuló teljesítmény-rendszert alakít ki, egyértelműen behatárolja a hierarchiát és a felelősségköröket. Fontos, hogy a feladatok megfelelően legyenek elosztva, ugyanis az időzavar is kárt okoz.

Rigó Imre, a Raiffeisen Bank HR-vezetője kérdésünkre elmondta: cégüknél arra tréningelik a vezetőket, hogy minél több visszajelzést adjanak beosztottjaiknak. Szükség esetén, új pozíciót létesítenek, ugyanis ezzel is csökkenthető a stressz.

.

Olvasta már?Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Sokkal jobb orvosi ellátást kaphatnának a magyar munkavállalók
Mitől emelkedhetnek a KGFB-díjak

A kgfb esetén az autósok többségében elégedettek a biztosítók szolgáltatásaival. Most azonban felmerült a módosítási igénye, ami gondot okozhat.

.
hirdetés
elrejt
 
.