Munkahelyi stresszoldás: a pszichológustól a bridzsezésig


A magyar vállalatok közül sokan felismerték már, hogy a dolgozók stresszeltsége negatívan hat a teljesítményre. A Raiffeisen Banknál például pszichológus, a Magyar Telekomnál pedig tréningtanácsadó vigyáz a dolgozók mentális egészségére, derül ki az Atlantis Child tréningcég és az mfor.hu körképéből.

Túlterhelten

Ma már a kis cégeknél sem ritkaság, hogy a munkatársak az egész hét során felgyülemlett gőzt közös focival vagy kosarazással engedik ki. De léteznek speciális módszerek is a bajok megelőzésére, illetve kezelésére.

A Raiffeisen Banknál például arra is figyelnek, hogy a belső terek színvilága kellemes legyen a szemnek, a vibráló árnyalatok ugyanis fölösleges feszültséget kelthetnek. A pénzintézet 10 éve pszichológust foglalkoztat, akivel a szorult helyzetbe kerülők személyesen is megvitathatják problémáikat, illetve akitől életvezetési tanácsokat kapnak.

Tizenkét óra a lelki egészségért

A Magyar Telekom az egyik egészségpénztárt bízta meg a foglalkoztatottak stresszeltségének "karban tartásával". A távközlési cégnél munkaidőben lehet részt venni egy 12 órás stresszkezelő tréningen, illetve szükség esetén egyéni tanácsadásban.

Dr. Purebl György, a Dimenzió Egészségpénztár stressztanácsadójától az mfor.hu megtudta: a tanfolyam elvégzése után láthatóan megváltozik az emberek hozzáállása a konfliktusokhoz. "Jobban tudnak kommunikálni, alkalmazkodni a munka közben felmerülő új helyzetekhez, nő teljesítőképességük és elégedettebbekké válnak". A szakértő részt vesz egy kutatásban, amelynek célja felmérni, mennyire tartós ez a nyereség.

Sportolással megújulni...
Kevesebb stresszel nő a hatékonyság

[ajanlo=1462][igazitas=right/]Dr. Purebl György szerint stressztűrő-képesség tekintetében igen változóak az emberek: van akinek a monoton feladatok, másoknak az új kihívások okoznak feszültséget. A legnagyobb terheltség azokban a munkakörökben dolgozókat éri, akik emberekkel találkoznak, illetve középvezetői feladatokat látnak el.

A munkahelyi stresszt azok a tényezők csökkentik leginkább, amelyek egyben a szervezet hatékonyságát is fokozzák, teszi hozzá. A munkaadó akkor tette meg a szükséges lépéseket a védekezésre, ha motiváción alapuló teljesítmény-rendszert alakít ki, egyértelműen behatárolja a hierarchiát és a felelősségköröket. Fontos, hogy a feladatok megfelelően legyenek elosztva, ugyanis az időzavar is kárt okoz.

Rigó Imre, a Raiffeisen Bank HR-vezetője kérdésünkre elmondta: cégüknél arra tréningelik a vezetőket, hogy minél több visszajelzést adjanak beosztottjaiknak. Szükség esetén, új pozíciót létesítenek, ugyanis ezzel is csökkenthető a stressz.

.

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.