Kapkodnak a biodízel-gyártók Romániáért


Egyre több külföldi cég érdeklődik bioüzemanyag gyártása iránt Romániában, az olcsó munkaerő és a repcetermesztésére bőségesen rendelkezésre álló mezőgazdasági területek miatt.

2005-ben a portugál Martifer és a német MAN Ferrostaal jelentette be, hogy biodízelt gyártó üzemet létesít Romániában, s a Rompetrol is jelezte: 2007-ben megkezdi a biodízel gyártását. A külföldi befektetések lebonyolításával foglalkozó román ARIS ügynökség más európai és észak-amerikai vállalatokkal is tárgyal biodízel és bioetanol romániai gyártásáról.

[ajanlo=1321][igazitas=right/]Elsőként a portugál Martifer konzorcium jelezte, hogy cége, a Biomart 47 millió eurós beruházással Lehliu Garában létesít biodízel üzemet, amely várhatóan 2007-ben készül el. Az évi 100 ezer tonna kapacitású finomító a legnagyobb lesz Európában, Románia bioüzemanyag szükségletének 30 százalékát fogja előállítani. A Martifer tervei között szerepel 50 ezer hektárnyi terület megvásárlása az Agromart cégtől repce és lenmag termesztésére.

A német MAN Ferrostaal 138 millió eurót fektet be Atel és Loamnes településen Szeben megyében egy mezőgazdasági üzem és egy biodízel üzem építésébe. A munkálatok várhatóan idén májusban megkezdődnek, az ateli üzem 2008-tól napi 400 tonna zöld üzemanyagot és 37 tonna glicerint állít elő repcéből.

A Rompetrol évi 60 ezer tonna zöld üzemanyag előállítását tervezi 2007-től. Becslések szerint 2008-tól Románia egyike lesz a világ tíz legnagyobb biodízel termelőjének. Az ország a jelenlegi 4,5 millió tonna helyett 2010-től már évi 11 millió tonnát állít elő. Románia 3,4 millió hektár mezőgazdaságilag hasznosítható területtel rendelkezik. Az Európai Unió irányelvei szerint a jelenleg uniós szinten 2 százalék körüli bioüzemanyag-felhasználást 2010-re 5,75 százalékosra kell feltornászni az összes üzemanyag felhasználáson belül.

MTI / Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.