Stratégiaváltás a fotóipari óriásoknálÁltalában a hagyományos filmre rögzítő gépek megszűnése jellemzi a gyártó cégek stratégiáját, ám a japán Konica Minolta például teljesen felhagy a kamerák gyártásával.

A Konica Minolta csütörtöki bejelentése szerint a jövőben kizárólag az egyéb fotózási eszközök gyártására kívánnak koncentrálni, a fényképezőgépek gyártásával pedig felhagynak. Mindez a következő években 3700 fő elbocsátásával jár majd. Jelenleg a Konica Minolta a világ harmadik legnagyobb fotófilm-gyártója - az Eastman Kodak és a Fuji Photo Film Co. mögött; a digitális kamerák piacán ugyanakkor aránylag kis részesedéssel rendelkezik. Ez utóbbi divízió sem szűnik meg teljesen, a jövőben a Sony fogja átvenni.

A társaság novemberben arról számolt be, hogy a márciusban záródó üzleti év mintegy 47 milliárd jen (407,9 millió dollár) veszteséget hozhat - elsősorban amiatt, mert 90 milliárd jent tettek ki azok az átalakítási költségek, amelyek telephelyeinek racionalizálását, eszközeinek leírását és munkahelyek megszüntetését fedezték.

A most bejelentett lépés annak az átalakítási folyamatnak a részeként valósul meg, amely keretében a cég kivonul a leáldozóban lévő termékek piacáról. A cég a filmek gyártását 2007-ben hagyja abba teljesen, és a jövőben olyan nagyobb növekedések felé fordulnak, mint a színes irodai másolók, vagy a folyadékkristályos kijelzők alapanyagai.

A fotópiacon nem ez volt az első ilyen döntés a napokban, az egyik legismertebb gyártó, a Nikon egy hete jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos fényképezőgépek gyártását. A döntés értelmében a hagyományos gépek árusítása megszűnik a jelenlegi készlet kifogyásakor - a cég a jövőben már csak a hivatásos fotósok és a híres márka nosztalgikus hívei számára gyárt két bevált korábbi kisfilmes modellt, az F6-ot és az FM-10-et. A Nikon így a jövőben az eladásainak már ma is 98 százalékát kitevő digitális típusok fejlesztésére koncentrál majd.

Menedzsment Fórum / MTI


Olvasta már?hirdetés
Még nem ma, de hamarosan megelőzhetőek lehetnek a gázolásos terrortámadásokMég nem ma, de hamarosan megelőzhetőek lehetnek a gázolásos terrortámadások

Az autonóm vészfékek, hidraulikus útakadályok és önvezető járművek fejlesztéseivel idővel felvehetjük a harcot a rammingekkel szemben. Egyelőre azonban csak az út elején járunk a védekezésben.

.
hirdetés
elrejt
 
.