Még tíz évig húzza az utolsó magyar szénbányaA hazánk gázellátásában jelentkező zavarok nyomán egyre inkább felértékelődhetnek a hagyományos energiahordozók. Az mfor.hu annak nézett utána, mi a helyzet Magyarország utolsó mélyművelésű szénlelőhelyén, a Márkushegyi bányaüzemben.

Letűnt korok emblémája (Mfor-montázs)

"Megéri-e szenet bányászni a XXI. század küszöbén? A válaszom határozott igen" - nyomatékosította álláspontját lapunk érdeklődésére dr. Havelda Tamás, a Vértesi Erőmű Zrt. bányászati igazgatója. Hozzátette: az 1981-ben megnyitott üzem fénykorában kétmillió tonna szenet adott évente, ma mindössze 1,3 milliót. "A napi kapacitás tehát öt-hatezer tonna körül jár" - magyarázta az igazgató.

A szakma egyébként nem tonnákban, hanem hőmennyiségben méri a kitermelt anyagot. Így az esztendőnként a föld alól "kivett" 1,3 millió tonna szén 14,5 Peta-Joule (PJ) energiának felel meg. Ám azt, hogy egy PJ előállítása mibe kerül, üzleti titokra hivatkozva már nem volt hajlandó elárulni az igazgató.

[ajanlo=1525][igazitas=left/]"A szén hőre vetítve olcsóbb, mint a fa. Ám a legnagyobb különbség az olajjal szemben van, amely másfélszer drágább a szénnél" - mondta az igazgató.

Természetesen a mindenkit leginkább érdeklő gáz-szén közötti viszonyra is rákérdeztünk, ám a vezető elhárította érdeklődésünket. "Amíg a gáz ilyen magas állami dotációt élvez, nincs értelme találgatni, hogy a szén milyen mértékben lenne versenyképes vele." Szerinte amíg nem látszanak tisztán a költségek, gazdaságilag kockázatos lenne megjelenni a piacon e hagyományos termékkel.

[ajanlo=1524][igazitas=right/]Havelda szerint az is probléma, hogy Magyarország nem képes megvédeni saját piacát a külföldi szén elől. "Igaz, az ilyen módszereket az EU tiltja, ám a nagy termelő országok mind hoztak olyan intézkedéseket, mellyel ezt megkerülték."

A Vértes lábánál húzódó szénmező - amennyiben a napi kitermelés nem változik - 2014 körül merül ki, de szűkített kapacitással sem bírná 2028-nál tovább, véli Havelda. Az Oroszlányi Hőerőmű négy kazánja közül az egyiket a közelmúltban alkalmassá tették biomassza eltüzelésére is, így az 30 százalékban már képes egyéb anyagokat is befogadni.

Az igazgató ezzel együtt úgy véli, súlyos hiba volt a hazai bányák bezárása. "Elismerem, hogy számos vállalatot nem lehetett megmenteni, akár a lerobbant műszaki színvonala, akár egészségtelen körülményei miatt. Más bányákat viszont szerintem bűn volt megszüntetni" - tette hozzá némi éllel.

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum

Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.