Bio-üzemanyagként is hódít a szója


Az Oil World hamburgi növényolaj ipari piackutató vállalat szerint a bio-üzemanyag kereslet növekedése miatt növényolaj behozatalának növelésére kényszerül majd az EU.

Jelenleg a biodízel termelés többségében repceolajra támaszkodik, de a tavalyi év második fele óta már érzékelhetővé vált a bio-üzemanyag előállítás céljából behozott szója- és pálmaolaj-import növekedése is. Az Oil World szerint középtávon emelkedik majd az állati zsiradékok bio-üzemanyag célú felhasználása is.

A 2005/06-os (október-szeptemberi) szezonban az EU harmadik országból származó növényolaj és állati zsiradék importja már 8,8 millió tonna lesz, szemben az előző szezonban behozott 1,0 millió tonnával - állapítja meg az Oil World. Az unióban uralkodó magas árszint szállításaik növelésére ösztönzi a termelő országokat.

[ajanlo=1290][igazitas=left/]A 2005/06-os szezonban az EU 280 ezer tonna szójaolajat importál majd, szemben a 2004/05-ös 160 ezer tonnával. A legnagyobb beszerzési forrás Dél-Amerika. A repceolaj/canola import 250 ezer tonna lesz 30 ezer tonna után, főként Kanadából, Kínából és a fekete-tengeri országokból. A pálmaolaj-import 4,83 millió tonnára emelkedik 4,40 millió tonnáról, a napraforgóolaj-import pedig 1,02 millió tonnára 820 ezer tonnáról. Az EU 140 ezer tonnáról 90 ezerre csökkenti repceolaj-exportját a 2005/06-os szezonban, szójaolaj-exportját pedig 140 ezer tonnára, 490 ezerről.

Az ilyen típusú növények iránt megélénkült érdeklődésben jelentős szerepet játszik az unió politikájának változása, és a növekvő energiaárak. Február elején az EU bejelentette, hogy az energiaforrások diverzifikálását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését célzó erőfeszítések részeként a bioüzemanyagok hasznosítására és előállítására szóló stratégiát dolgoznak ki. Az uniós stratégia egy sor intézkedést irányoz elő a bioüzemanyagok felhasználásának ösztönzésére az Európai Unióban és a fejlődő országokban. A dokumentum egyebek mellett utal arra a lehetőségre is, hogy a bioüzemanyag vonatkozásában kötelező előirányzatokat vezetnek majd be a 25-tagú közösség vonatkozásában.

MTI/Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.