Megnőtt a cégvezetők felelősségeAz adózási jogszabályok módosítása számos változást hoz a cégek életében is. Az új előírások megnövelik a cégvezetés döntési kényszerét, ezzel párhuzamosan személyes felelősségük is megnő. A legfontosabb tudnivalókra hívták fel a figyelmet egy szerdai konferencián.

A tavalyi évben adótörvény-alkotási rekord született: legalább négy lépésben módosultak jelentősen a szabályok. Még az év utolsó napjaiban is - először a költségvetési törvény részeként, majd az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően külön "saláta csomagként" - fogadott el a Parlament módosításokat. Ezzel párhuzamosan megindult a cégjog átalakítása, melynek legjelentősebb törvényei, a GT, a Cégtörvény és a Csődtörvény módosításai január első napjaiban láttak napvilágot.

A PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda által közösen megrendezett konferenciáján az előadók fel kívánták hívni a figyelmet azokra az adó- és jogi változásokra, amelyek a tavasz folyamán komolyabb felkészülést kívánnak a vállalkozásoktól, valamint szeretnénk megosztani a január 1-én életbe lépett intézkedésekkel szerzett első tapasztalatainkat - mondta el Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa a szerdán rendezett Adókonferencián, amelyen több mint száz szakember volt kíváncsi az ország vezető adótanácsadóinak véleményére.

A változások többsége az adózási eljáráshoz kapcsolódik. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy áprilistól a nagy és kiemelt adózók, jövőre pedig már mindenki havi elektronikus adóbevallást nyújt be a magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel összefüggő valamennyi adóról és járulékról. Ez a változás például egy 1000 fővel rendelkező közepes méretű vállaltnak évente mintegy 312 ezer adat elektronikus előállítását, tárolását és bevallását jelenti majd.

Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően nyártól a bankok adatszolgáltatási kötelezettsége is megnő, a jövedelemben részesülőktől jelentős adatmennyiséget kell beszedni ahhoz, hogy a bank az illetőség országa felé tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Emellett számos kisebb jelentőségű változás is arra késztetheti a vállalkozásokat, hogy alaposan átvizsgálják jelenlegi számviteli, irányítási és nyilvántartási rendszereiket, adóbevallási gyakorlatukat - hangsúlyozta Erdős Gabriella.

"A tulajdonos azt mondta..." kezdetű érvelés többé már nem jelent mentséget a cégvezetés számára - foglalta össze a cégjogi változások mögött meghúzódó irányelveket Dr. Réti László, a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda vezetője. Az új szabályok megnövelik a cégvezetés döntési kényszerét, mivel sokkal több olyan kérdés lesz, amelynek döntési jogát a törvény a cégvezetés hatáskörébe utalja, amivel párhuzamosan megnő a személyes felelősségük is. A változások nemcsak az újonnan létrejövő vállalkozásokat érintik, így mindenkinek célszerű átvizsgálni és az új szabályok fényében átdolgozni a cég alapdokumentumait.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.