Alexandra: könyvekre épült milliárdos birodalomValószínűleg nincs olyan magyar lakás, ahol legalább egy Alexandra könyv ne lenne a polcon. A birodalom megalapítója TB-ellenőrként kezdte pályafutását, s a rendszerváltás alatt nyergelt át a könyvekre. A tavaly már 12 milliárd forintos árbevétellel büszkélkedő cég történetét az mfor.hu foglalta össze.

Birodalom könyvekből (Mfor-montázs)

Az Alexandra könyveket kiadó Pécsi Direkt Kft. jegyzett tőkéje ma 537 millió forint. A Baranya megye székhelyén lévő vállalkozás a kezdeti pár milliós árbevétellel szemben az elmúlt esztendőben már 12 milliárd forintot produkált. Míg alapításkor mindössze néhány könyv kiadására gondolhattak, addig tavaly már több mint ötszáz címet dobtak piacra. Tizenegy esztendeje az Alexandra Könyváruházak száma csupán kettő volt, szemben a mai ötvenöttel.

Kacskaringós pályafutás

A céget alapító Matyi Dezső 1968-ban született Siklóson. Az érettségi letétele után társadalombiztosítási ellenőrként dolgozott a Baranya Megyei Tanács személyzeti osztályán, majd innen a helyi illetékhivatalhoz lépett át, ahol értékelőként tevékenykedett. A férfi 1990-ben alapította a Direkt Bt., mely később a Pécsi Direkt Kft. nevet vette fel.

Győztest támogatott

Matyi Dezső 2002-ben megkapta a Pro Commu- nitate Emlékérmet, tavaly pedig az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére kiírt pályázaton a pécsi tender főtámogatója volt. A vállalkozó számítása ismét bevált, hisz a kormány a baranyai települést hozta ki győztesnek.

Matyi Dezső szimpla utcai könyvárusként kezdte szakmai pályafutását. Az első időkben a ma is létező Kossuth Kiadó bizományosaként járta a megyét, majd 1989-ben jó érzékkel felismert egy agykontroll-könyvben rejlő lehetőséget, és - családja minden pénzét kockára téve - közel tizenötezer forinttal belevágott az üzletbe. Az összeg 2006-ból nézve kissé kevésnek tűnhet egy cégalapításhoz, ám ne feledjük, akkortájt ez sokaknak kéthavi fizetésnek felelt meg. Matyi hamarosan a birtokába került az összes baranyai utcai standnak.

Győztest támogatott

Matyi Dezső 2002-ben megkapta a Pro Commu- nitate Emlékérmet, tavaly pedig az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére kiírt pályázaton a pécsi tender főtámogatója volt. A vállalkozó számítása ismét bevált, hisz a kormány a baranyai települést hozta ki győztesnek.

A befolyt pénzt egy könyvesboltra költötte, ahol kis- és nagykereskedelemmel kezdett foglalkozni. Közben 1991-ben eljutott Frankfurtba, ahol a nemzetközi könyvvásáron három kiadási jogot vásárolt. Nem mellékesen érdemes megjegyezni, a hálózat névadója a tulajdonos 1991-ben született lánya lett.

Illyéstől Rejtőig

Ma az Alexandra kínálata többek közt gyerekeknek szóló képes kiadványoktól kezdve a meséken, illetve a legkülönfélébb ajándékköteteken át a krimikig és a romantikus regényekig terjed. A cég szerzői között ott találjuk Vujity Tvrtkot és Havas Henriket is.

Korábban sokan Matyi szemére vetették, hogy a könnyű pénzszerzéstől hajtva csak lektűröket és az egyszerűen eladható, "nem elég komoly" kiadványokat preferálja. Ma ez a bélyeg talán kevéssé süthető az Alexandrára, hiszen Kossuth-díjas írók művei éppúgy szerepelnek a kínálati listán, mint feltörekvő modernek.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.