Egyhavi pluszjuttatást adnak a cégek


Az adóváltozások ellenére a cafeteria-rendszerek tovább népszerűsödtek, bár a cégek több mint kétharmada az adószabályzók alapján folyamatosan módosítja ezek összetételét - derült ki a Mercer Kft. 62 vállalat körében végzett, friss felméréséből, amelyről a Világgazdaság számolt be.

Motiváció a karrierben?


Az első jelentkezők között van, ha lehetőség adódik a vezetésre?
Mindig.
Ha kifizetődő az adott vezetői pozíciót elvállalni.
Nem.

2003-ban a résztvevő cégeknek még csak 7, az idei felmérésben a megkérdezettek 56 százalékának volt választható béren kívüli juttatási programja. Ezek rendszerének kialakítását már sok vállalatnál a dolgozói igények is formálják - mondta el a Világgazdaságnak Horváth István, a Mercer Kft. juttatásmenedzsment üzletágának vezetője.

A legnépszerűbb elemek az étkezési jegyek és az adómentes üdülési csekk, de jelentősen előretört az otthoni internethasználat, valamint az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás is. A felmérés szerint a munkakör betöltéséhez szükségesek (tanfolyamok, mobiltelefon, cégautó) és a jólétiek (étkezési jegy, egészségügyi szolgáltatások) többnyire a rugalmas rendszer keretein kívül maradnak.

Az éves keretösszeg mértéke - a felmérés szerint - 143-215 ezer forint között alakul. Az idén a cégek többsége ezt az inflációval megegyező mértékben emeli. A juttatások értéke átlagosan az éves bruttó alapbér 8,2 százaléka, vagyis az éves cafeteria-keretösszeg hozzávetőlegesen az átlagos havi alapbérrel egyezik meg - áll a Világgazdaság összefoglalójában.


Olvasta már?hirdetés
BKV: 300 sofőr hiányzikBKV: 300 sofőr hiányzik

A 3-as metró felújítása miatt igazi káosz alakulhat ki a fővárosban, ha nem lesz elengedő buszvezető. Fejpénzzel és kisfilmmel csábítana a BKV.

.
hirdetés
elrejt
 
.