Az egészségügyi reform a gazdasági felemelkedés feltétele


A magyar gazdaság csapdában van. Abban teljes az egyetértés, hogy a határozott, helyenként fájdalmas reformlépések nem halogathatóak tovább. A CEMI tanulmányának aktuális részében az egészségügy helyzetéből adódó gazdasági problémákat és a lehetséges megoldásokat vázolják a szerzők. A kutatás hetedik része az mfor.hu-n.

A tanulmány korábbi része

5.3 Egészségügy

5.3.1 Helyzetértékelés

A magyar egészségügy átfogó reformja immár másfél évtizede várat magára. Jelenlegi helyzetét jól jellemzi az a kettősség, ami az ellátás minősége és ebből következően a magyar népesség nemzetközi összehasonlításban is rossz egészségi állapota, valamint a rendszer működtetésének az ország gazdasági fejlettségéhez viszonyított magas költsége között feszül. Jelen tanulmány nem kíván egészségügyi szakpolitikai kérdésekkel foglalkozni, csupán néhány olyan problémára kívánja felhívni a figyelmet, amelyben rövidtávon is változás érhető el, és amelyek megoldása (illetve ezek első lépése) oly módon járulhat hozzá az Egészségbiztosítási Pénztár és ezen keresztül a magyar államháztartás terheinek enyhítéséhez, hogy a szolgáltatások minőségét nem rontja, elérhetőségüket pedig nem korlátozza.

Az OECD országok közül évtizedek óta Magyarországon a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam, a legutolsó felmérés [28] szerint 72,4 év (Szlovákia: 73,9 év, Lengyelország 74,7 év, Csehország:75,4 év, OECD átlag: 77,8 év), a halálozási arány pedig a legmagasabb (969 / 100 000 fő). Egészségi állapotunkat jól jellemzi, hogy évente nálunk halnak meg a legtöbben keringési rendszeri és szívbetegségekben, valamint rákban is.

Ugyanezen országok egészségügyi kiadásait (GDP százalékában) vizsgálva azt láthatjuk, hogy a minőségi egészségügyi szolgáltatások közgazdasági értelemben "luxus-jószágnak" minősülnek, vagyis minél gazdagabb egy ország, kiadásainak annál nagyobb részét tudja egészségügyre fordítani. Ebből a nemzetközi trendből régiónkban Magyarország lóg ki leginkább: hazánkban az egészségügyi kiadások jóval nagyobbak, mint az gazdasági fejlettségünk indokolná.

44. ábra: Egészségügyi kiadások az OECD országokban

[28] Health at a Glance, OECD Indicators 2005

.

Olvasta már?hirdetés
BKV: 300 sofőr hiányzikBKV: 300 sofőr hiányzik

A 3-as metró felújítása miatt igazi káosz alakulhat ki a fővárosban, ha nem lesz elengedő buszvezető. Fejpénzzel és kisfilmmel csábítana a BKV.

.
hirdetés
elrejt
 
.