A csúcson is kell kommunikálniNincs még egy olyan gyakori vezetési hiba, mint a dolgozók semmibe vétele. Az elhanyagolt emberek, akikkel nem kommunikál a vezető, sokkal gyengébb teljesítményt nyújtanak, így ezt a főnök teljesítménye is megsínyli - derül ki egy most publikált felmérésből.

A vállalatok élére jutva sokan még az alapvető vezetői készségeknek is híján vannak. Így nem kommunikálnak a beosztottakkal, képtelenek egyértelmű célokat kijelölni, méltánytalanul osztanak el feladatokat, amelyek megoldásához szintén hiányoznak az egyértelmű utasítások, fest elég borúlátó képet a csúcsvezetőkről egy friss elemzés.

Tudja kezelni a főnökét?


Főnöke folyamatosan úgy tekint az Ön ötleteire, mintha azok a sajátjai volnának, akként adja elő azokat.Mit tesz ilyenkor?
Egy beszélgetés közben említi azt is fönökének, hogy az ötlet Öntől származik.
Elhatározza, hogy a jövőben mások előtt hozza nyilvánosságra az ötleteit.
Meglátogatja főnökét az irodájában, és közli, méltányolná, ha a jövőben hozzátenné a megbeszélésen, hogy Ön is hozzájárult az előadott tervhez.

A kommunikáció hiánya bizonyult a leggyakoribb vezetői hiányosságnak a Ken Blanchard Group nemzetközi felmérése szerint. Az 1400 vezető közreműködésével végrehajtott vizsgálat szerint a csúcson a vezérek 40 százaléka gondolja azt, hogy csupán kinyilatkoztatásokra van szükség, az alkalmazottakat meghallgatni pedig felesleges időveszteség.

A főnökök negyede bukott el a munkatársak ellenőrzését vizsgáló kérdések során. Ezt a szakértők a feladatok delegálásának hiányára, vagy azok túlzott mennyiségére vezetik vissza, amely következtében elmarad a teljesítendő feladatok kontrollálása. A nem megfelelő támogatás is problémák forrása lehet, a kutatás szerint ilyen problémákat a vizsgált esetek 12 százalékában találtak.

A szakemberek szerint a vezetők sikere jórészt a beosztottakon múlik, így meglehetősen rövidlátó dolog csupán utasításokon keresztül kommunikálni velük. Az emberek meghallgatása ugyanis amellett, hogy számos problémára deríthet fényt, a dolgozói lojalitást is növeli. A működési hatékonyság is erősödhet, ha egyes dolgozói javaslatokat hasznosítanak a cégek. Amennyiben a döntéseket magukénak érzik az emberek, sokkal többet képesek tenni azok sikerének érdekében.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.