Webes konferenciák karosszékbőlAz emberek számos okból panaszkodnak az üzleti értekezletekre. Az utazási idő és a költségek gyakran a lista első helyén szerepelnek. A technológiai fejlődés azonban az üzleti értekezletek előtt új utat nyitott. Két rendelkezésre álló lehetőség a webes konferencia és az azonnali üzenet.

Megbeszélés a neten - gyors és hatékony

Mi történik, ha valaki nem tud részt venni a webes konferencián? Semmi probléma. A konferenciaeszközök - például a Microsoft Live Meeting - lehetővé teszik a bemutatók rögzítését, beleértve a hangot is. A munkamenet a rögzítést követően közzétehető, és az értekezletről hiányzók az interneten keresztül hozzáférhetnek.

Alapvető tudnivalók a webes konferenciákról

Webes konferenciák használata esetén senkinek sem kell repülőjegyet vásárolni, vagy üzleti árat fizetni az utazásért. A technológia lehetőséget nyújt diavetítések bemutatására, valamint a dokumentumok megosztására több vagy kevesebb személlyel, akik mind a számítógépük előtt ülnek. A résztvevők általában egy telefonos konferenciaközpontot vesznek igénybe hangkapcsolat létesítéséhez.

Mivel nem igényelnek speciális hardver- vagy szoftvereszközöket, a webes értekezletek költsége jelentősen alacsonyabb a hosszabb utazásokénál. Csupán telefon, internet-kapcsolattal rendelkező számítógép és böngésző használata szükséges.

Hogyan működik ez a technológia? A Microsoft Office Live Meeting, a népszerű webes konferenciaeszköz használata esetén az értekezlet vezetője - vagyis az "előadó" - ütemezheti az értekezleteket, és meghívhat résztvevőket. A résztvevők a megadott időpontban bejelentkeznek a Live Meeting webhelyre, és az értekezlet kezdetét veszi.

Az előadók lehetővé teszik a résztvevőknek az asztal megtekintését egy Live Meeting munkamenetben. Az előadók számítógépén látható információk megjelennek a virtuális résztvevők számítógépének képernyőjén is.

Továbbíthatnak például Microsoft Office PowerPoint bemutatókat, vagy lépésenkénti útmutatót nyújthatnak a hallgatóságnak Excel munkalapon. A Live Meeting technológia lehetővé teszi a következő tevékenységeket is:

  • Szöveges csevegés
  • Online szavazás
  • Rajzok továbbítása faliújságon
  • Bemutatók rögzítése és lejátszása

Az üzletkötői látogatások, képzések, ügyfeleknek szóló bemutatók, az új termékek bemutatása és a csoportértekezletek csak példák a webes konferenciák felhasználási területeire. A számlázás általában előfizetés vagy percdíj alapján történik.

Azonnali üzenetek - már nem csak csevegéshez

Olykor elegendő a probléma megoldásához egy rövid, néhány kulcsszemély részvételével zajló informális értekezlet. Ha a résztvevők irodája nem a közelben van, az azonnali üzenet - általában az online csevegés kedvenc eszköze - használata költségkímélő alternatívát jelenthet az e-mailek sorozatához vagy a távolsági telefonhívásokhoz képest. Azonnali üzenetek segítségével a következő műveleteket hajthatja végre:

  • Alkalmazások és faliújság megosztása: A Windows Messenger, a Windows XP Professional rendszerbe épített azonnali üzenetküldő program többre alkalmas a munkatársakkal vagy partnerekkel folytatott valós idejű beszélgetésnél. Áttekinthet dokumentumokat, illetve valós időben használhatja online partnereivel a faliújság-szolgáltatást, így projektekben együtt dolgozhat velük. Megnyithat például egy Microsoft PowerPoint bemutatót a számítógépen, megoszthatja azt valamely online Windows Messenger partnerével, majd engedélyezheti neki a módosítást. A faliújságot megnyitva olyan egyszerűen oszthat meg információkat másokkal, mintha csak tollat és papírt használna. Bármely Windows alapú programból a vágólapra másolhat információkat, majd azokat beillesztheti az azonnali üzenetekbe.
  • Fájlok és fényképek küldése és fogadása: Lehetséges, hogy dokumentumokat vagy fényképeket kell elküldenie online Windows Messenger partnereinek. A Windows Messenger lehetőséget ad arra, hogy a fájlokat közvetlenül elküldhesse a partnereknek, és értesít az átvitel befejeződéséről.
  • Szemtől szemben videokonferencia használatával: A Windows Messenger támogatja a videokonferenciák használatát, így a személyes találkozók helyett ütemezhet videokonferenciát. Mind Önnek, mind partnerének szüksége van egy Windows XP alapú számítógépre, hangkártyára, mikrofonra, hangszórókra vagy fejhallgatóra, webkamerára, valamint egy, lehetőleg szélessávú internetkapcsolatra.
  • Szóbeli kommunikáció: A Windows Messenger két számítógép közötti kommunikációt biztosító szolgáltatásaival beszélhet a világ bármely pontján lévő partnereivel, általában a telefonos szolgáltatásoknál alacsonyabb költségek mellett. Továbbá, ha előfizet számítógép és telefon közötti szolgáltatásra, bármely telefonszámot felhívhatja a számítógépéről. A csatlakozáshoz Windows XP rendszer, hangkártya, mikrofon, hangszóró vagy fejhallgató, valamint internetes vagy helyi hálózati kapcsolat szükséges. A telefonos kommunikációhoz szolgáltatót is kell választania.
.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.