Munkahelyi erőszak: a munkáltató is sokat veszthet


Kevés szó esik itthon a munkahelyi erőszakról illetve zaklatásról, pedig ez jóval gyakoribb, mint gondolnánk. Az ilyen esetek megelőzése pedig mindenki érdeke, mert az áldozatokon kívül maga a szervezet is kézzel foghatóan kárvallottja az ilyen visszaéléseknek. Mfor.hu összefoglaló.

"A szexuális zaklatás tulajdonképpen a hatalommal való visszaélés egyik megnyilvánulása. A magyar munkahelyeken viszont annyira elfogadott az ilyesfajta főnök-beosztott viszony, hogy sokszor szemet húnynak az ilyen esetek fölött" - elemezte a hazai helyzetet Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE) Egyesület munkatársa.

A szakértő szerint Magyarországon nincsen kialakult kultúrája annak sem, hogy cégválasztáskor szempont legyen olyan szervezethez menni, ahol tiszteletben tartják a munkavállaló jogait. "Azt hiszem elég furcsán néznének, ha az állásinterjún afelől érdeklődne valaki: van-e belső szabályozás a munkahelyi zaklatás kivédésére illetve kezelésére" - fűzte hozzá Tóth Györgyi.

Munkahelyi terror teszt


Előfordul, hogy dühösek lesznek a munkahelyén, ha pár perccel később ér be reggel vagy délben vissza az ebédszünetről?
Gyakran
Néha
Soha

"Az ilyen eseteket sajnos nagyon nehéz bizonyítani, mivel az áldozatok nem szívesen idézik fel a történteket és félnek kitenni magukat egy olyan eljárásnak, amely nincs pontosan leszabályozva" - foglalta össze a tapasztalatokat Demeter Judit.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elnöke szerint elsősorban arra kellene ösztönözni a munkaadókat, hogy saját, jól felfogott érdekükben megelőzzék a munkahelyi zaklatást, vagy ha az megtörtént, akkor fórumot biztosítsanak az áldozatoknak, hogy ezt jelezzék.

Fontos lenne az is, hogy pontosan rögzítsék, mi a teendője ilyen esetben a munkaadónak, milyen jogorvoslati lehetőségei vannak az erőszaknak illetve zaklatásnak kitett munkavállalóknak.

Munkahelyi terror teszt


Előfordul, hogy dühösek lesznek a munkahelyén, ha pár perccel később ér be reggel vagy délben vissza az ebédszünetről?
Gyakran
Néha
Soha

Némileg megkönnyíti az esetek feltárását, hogy lehetőség van a tanúvallomást tevők személyes adatainak bizalmas kezelésére, hogy lehetetlenné tegyék a beazonosításukat.

Talán elsőre furcsának tűnhet, de törvényből fakadóan hazánkban nem a zaklató személyesen, hanem a munkáltatói jogokat gyakorló (általában jogi személyiség) lehet csak vádlott. "Ez alapvetően azért van, - magyarázza Demeter Judit, - mert a törvénykezés célja a munkáltatók felelősségének tudatosítása, hogy ilyen helyzetek ne alakulhassanak ki".

A hatóságnak eddig öt ilyen ügyet jelentettek, ebből egy esetben született ítélet. A büntetési tétel ilyen esetekben 50 ezertől 6 millió forintig terjedhet. A legmagasabb összeg, amit az EBH eddig kiszabott hétszázezer forint volt.

.

Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.