Csak adómentes juttatásokat adnak szívesen a cégek


A társaságok számottevő része kizárólag adómentes természetbeni juttatásokat nyújt a dolgozók részére, és ilyen elemeket tesz a cafeteria-rendszerébe is, így az úgynevezett béren kívüli juttatások adójának 10 százalékpontos emelése nem érinti érzékenyen őket - értesült a Napi Gazdaság.

Mint ismert, szeptembertől 54 százalékra emelkedett az adóköteles természetbeni juttatások adóterhe, a társaságok azonban igyekeznek ezt olyan módon kikerülni, hogy az adómentesen adható juttatásokat preferálják.

A munkáltatók által az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárba befizetett összegek drasztikusan csökkenhetnek a megváltozott szabályok miatt - mondta el a Napi Gazdaságnak Horváth István, a Mercer Human Resource Consulting tanácsadója. Az önkéntes egészségpénztári megtakarítások esetében a minimálbér ötödéig, nyugdíjpénztári befizetések esetén pedig a feléig kapnak kedvezményt a korábbi 130 százalék helyett, a vállalkozások pedig általában az adómentes mértékig adnak juttatást.

A pénztári befizetéseket egyébként nem kell beleszámolni abba a januártól elsejétől alkalmazandó, 400 ezer forintos keretbe, amelyet túllépve már adófizetési kötelezettség keletkezik. A cégeknek a limit esetleges átlépését havonta ellenőrizni kellene. Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers szakértője szerint ez nem okozna problémát, ha a cégek minden juttatási elemet szerepeltetnének a cafeteria-rendszerekben, amelyek nem engedik átlépni a határt, ám bizonyos juttatásokat - például az oktatást - nem szívesen vesznek egy kalap alá a többivel. Az adminisztráció már csak azért is fontos, mert a természetbeni juttatások költségszempontból még mindig kedvezőbbek a készpénzes kifizetésnél, ráadásul nehezebb bért csökkenteni, mint egy juttatást megszüntetni - írja a Napi Gazdaság.


Olvasta már?hirdetés
BKV: 300 sofőr hiányzikBKV: 300 sofőr hiányzik

A 3-as metró felújítása miatt igazi káosz alakulhat ki a fővárosban, ha nem lesz elengedő buszvezető. Fejpénzzel és kisfilmmel csábítana a BKV.

.
hirdetés
elrejt
 
.