A Lidl térhódítása a leggyorsabb a hazai piaconAmíg a bolttípus tavaly 48 új egységgel gyarapodott, addig idén az első hét hónap során "csak" 17-tel. Így is folytatódik a diszkont csatorna piaci részesedésének évi 1 százalékponttal való növekedése: 2005 július-2006 júniusban 15 százalék jutott rá az ACNielsen által felmért élelmiszer, háztartási vegyi áru és kozmetikum értékben mért kiskereskedelmi forgalmából.

Különösen az élelmiszerek forgalmazásában erősítették pozíciójukat a diszkontok, és 17 százalékra növelték részesedésüket 2005 júliusa és 2006 júniusa között, az előző hasonló időszak 15 százalékával szemben.

Az ACNielsen adatai szerint a forintban kifejezett forgalomból a bolttípus részaránya kiemelkedik a következő kategóriákban: túró, majd következik a mogyoró, mélyhűtött pizza, jégkrém, tartós piskóta, croissant, mélyhűtött burgonya, étolaj, sós túrókrém, táblás csokoládé, vermut és olívaolaj. Az említett kategóriákból a diszkontok piaci részesedése meghaladja a 22 százalékot.

Nagy forgalmú élelmiszerekben erősek a diszkontok

Ha a kategóriák forgalmát nézzük megállapítható, hogy olyan nagy forgalmú termékcsoportokban magas a bolttípus piaci részesedése, mint például az ásványvíz, sajt, sör, étolaj és csokoládé. A bolttípus értékben mért piaci részesedése viszont 10 százalék alatt marad például a következők kiskereskedelmi eladásoknál: szeszes italok közül a pálinka, rum és bitter, de az alkoholtartalmú üdítőital is, alkoholmentes szomjoltóknál a jeges tea, édességek között pedig a nyalóka.

Száz forintból 43-at kereskedelmi márkás termékért adnak

Kulcsszerepet játszanak a magyarországi diszkontok a kereskedelmi márkás termékek további térnyerésében. Egyre nagyobb hányad jut rájuk a forgalomból; amíg 2004. július és 2005. június között a diszkontban eladott élelmiszerek értékének 27 százaléka jutott saját márkás termékeikre, egy évvel később már 43 százalék. Az átlagot különösen meghaladja például, 70 százalék feletti saját márkás részaránnyal, a paradicsomlé, mélyhűtött burgonya, energiaital és kutyaeledel.

Kiemelkedően sok terméket értékesítenek sajátmárkás kategóriában: konyhai törlőkendőből 18, toalett papírból 17, papír zsebkendőből 15, szalvétából 14 százalék a diszkont piaci részesedése. Az ACNielsen által vizsgált kategóriák közül figyelemre méltó még a mosópor és a hintőpor forgalmából való 14-14 százalékos részaránya.

A kereskedelmi márkák a non-food kategóriákban is erősödtek. Értékben mért eladásuk a diszkontokban, 2004. július és 2005. június között még 28, rá egy évre már 43 százalék volt. Egyes kategóriákban a saját márkák részaránya meghaladja a 85 százalékot is. Idetartozik a papír pelenka, arclemosó, toalettpapír és konyhai papírtörlő. Ha a növekedés trendje nem lanyhul, akkor egy-két év múlva a diszkontok pénztáránál minden három forintból kettőt kereskedelmi márkás termékekért fizetnek ki a vásárlók.

Viszont szembeötlően keveset adnak el diszkontokban a következő sajátmárkás kozmetikai szerekből: 3 százalék alatt marad a hajbalzsam, az arckrém, a hajfesték, az ajakápoló, a lábhigiéniai termékek, az arclemosó, a zsilett penge és a szőrtelenítő aránya.

Menedzsment Fórum


Olvasta már?hirdetés
Valójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentésValójában nem csökkent nagyot a hal ára, hiába az áfacsökkentés

Tavaly decemberben 10 százalék felett drágultak a kopoltyúsok.

.
hirdetés
elrejt
 
.